ZNANOST

'Ruđer' razvio detektor za kontrolu tereta i otkrivanje nuklearnog materijala

Ivana Capan, voditeljica projekta “e-SiCure” na Institutu “Ruđer”
 Ranko Šuvar / CROPIX

Na Institutu “Ruđer Bošković” jučer je predstavljen sofisticirani detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

Ovaj silicij-karbid detektor razvijan je tri godine u sklopu projekta “e-SiCure” u sklopu NATO-ova Programa znanost za mir i sigurnost .

- Naš je cilj bio uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida. Izabrali smo taj materijal s obzirom na njegovu netoksičnost i fizikalna svojstva, primjerice otpornost na utjecaje zračenja, koja su superiorna u odnosu na druge slične materijale - rekla je dr. Ivana Capan, voditeljica projekta “e-SiCure”.

Ove inovativne detektore za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala hrvatski tim znanstvenika razvijao je tri godine u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima: Australskom organizacijom za nuklearnu znanost i tehnologiju, portugalskim Sveučilištem Aveiro, japanskim Nacionalnim institutom za kvantne i radiološke znanosti i tehnologije te Institutom “Jožef Stefan” iz Ljubljane.

- Projekt “e-SiCure” vrijedan je 396.500 eura, a čak 31 posto novca stiglo je u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima kada većina sredstava odlazi zemljama partnerima - istaknuo je dr. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Zahvaljujući projektu “e-SiCure”, IRB-ov Laboratorij za poluvodiče, čija je voditeljica dr. Capan, opremljen je sofisticiranim uređajima i ključnim ljudskim potencijalom. To je Laboratorij za poluvodiče smjestilo u elitno društvo od samo nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima. Krajnji korisnik ovakvog detektora u Hrvatskoj mogla bi biti Carinska uprava, koja je ujedno i partner na projektu “e-SiCure”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:33