SUPERŽELJEZNICA

Rusija će do zabačenih dijelova Sibira dolaziti - vlakom na nuklearni pogon!

 Thinkstock
Prototip imat će jedanaest vagona koje će vući mala lokomotiva na nuklearni pogon, a moći će poslužiti i kao mobilna nuklearna elektrana

MOSKVA - Rusija do kraja godine planira napraviti prvi vlak na svijetu na nuklearni pogon, najavio je to Valentin Gapanovič, zamjenik predsjednika Ruskih željeznica (RZD), javlja stranica BSR Russia .

Eksperimentalni prototip imat će jedanaest vagona koje će vući mala lokomotiva na nuklearni pogon. U početnom dijelu razvoja, vlak će služiti samo kao znanstveni eksperiment.

Na novoj generaciji pogona za vlakove radit će Ruske željeznice te Rosatom, Ruska državna kompanija za atomsku energiju.

- Vidio sam dizajn novog vlaka i sviđa mi se. Podržavam originalnost Rosatomove ideje pogotovo jer na inovativan način predstavlja razvoj korištenja nuklearne energije - objašnjava Gapanovič.

Trenutačno se o cijeni razvoja takvog transporta može samo nagađati, a ništa se nije govorilo niti o sigurnosti vlaka.

Prema drugoj stranici, Barents Observer , ovo nije prvi put da se spominje ideja o vlaku na nuklearni pogon. Još 1956. godine, ministarstvo prijevoza bivšeg SSSR-a prvi je puta najavilo nuklearni pogon u vlakovima kao i mogućnost da lokomotive postanu potpuno autonomne, bez potrebe za električnom energijom ili klasičnim gorivom.

Dodano je tada kako bi se takvi vlakovi mogli koristiti u područjima polarnog kruga ili zabačenim dijelovima Sibira.

Još jedna od prednosti nuklearnog vlaka je da se uz nekoliko preinaka može koristiti kao mobilna nuklearna elektrana te opskrbljivati daleka industrijska postrojenje i naselja.

Rusija trenutačno radi na prvoj plutajućoj nuklearnoj elektrani. Teglenica koja nosi reaktore porinuta je u lipnju prošle godine u Sankt Peterburgu. Plutajuća elektrana trebala bi biti otegljena do zabačene ruske arktičke regije Čukotke krajem 2011. godine kada će i početi s radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:25