BLOG IZ SVEMIRA

Ruski astronaut: Svemir miriše kao kada krešeš kamen o kamen

 Reuters
Ruski kozmonaut Maksim Surajev, član posade međunarodne svemirske MKS-21, izazvao je svjetsku pažnju svojim blogom koji piše iz svemira

MOSKVA - “Danas sam osjetio miris svemira! Na kratko doduše, ali jesam. Svemir ima miris. Sjećate se ono kada ste kao djeca udarali granitni kamen jedan o drugi. E, u tom trenutku, kada se dva kamena udare, osjeti se miris. Tako vam miriše i svemir”, piše na svojem blogu ruski kozmonaut pukovnik Maksim Surajev.

Piše bez cenzure

Surajev je 30. rujna poletio na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) te već 55 dana svakodnevno piše svoj blog i odgovara na mnogobrojna pitanja. Svakim danom sve je više klikova te ih je trenutačno i po nekoliko tisuća dnevno.

- Ideja o blogu je Maksimova i mi ga nećemo cenzurirati. On je pametan dečko - kaže Aleksandar Vorobjov, direktor Ruskog svemirskog programa. Blog je tako pitko pisan da mnogi kažu kako se, čitajući ga, osjećaju kao dijelom svemirske posade.

“Kad poletiš, to je veličanstveno. Pogotovo kad dođeš u treći stupanj. To je prva liga! Visiš glavom prema dolje. U fotelji si, a osjećaj je kao da su ti se noge našle iza ušiju”, oduševljeno piše Surajev.

Surajev iz dana u dan prenosi svoje emocije i opisuje svakodnevni život u skučenim i oskudnim prostorima svemirske stanice.

Surajev nekada donosi i svoja filozofska razmišljanja o prolaznosti vremena i “spokoju koji nalazi tek u snu”.

Jede Amerikancima kobase

“Spavam samo tri-četiri sata dnevno, no ovdje u svemiru to je savim dovoljno da se čovjek regenerira”, piše... No, ne smijemo zaboraviti na tjelesnu pripremljenost, kaže Surajev, koji dnevno na traci pretrči pet kilometara.

Na postaji su uz njega još po jedan Amerikanac, Kanađanin, Belgijac, Rus i jedna Amerikanka.

Surajev priznaje kako se zna priključiti Amerikancima kod jela jer “njima dozvoljavaju kobasicu, a nama ne”. Ljuti se iz svemira Surajev na logističare u Rusiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:30