BORBA PROTIV COVIDA-19

RUSKI ZNANSTVENICI OBJAVILI OHRABRUJUĆE PODATKE Prototip cjepiva već se ispituje, vodeći stručnjak misli i da zna otkud je virus došao

A researcher works on the diagnosis of suspected coronavirus Covid-19 cases in Belo Horizonte, state of Minas Gerais, Brazil, on March 26, 2020. - The Ministry of Health convened The Technological Vaccine Center of the Federal University of Minas Gerais laboratory to conduct research on the coronavirus COVID-19 in order to diagnose, test and develop a vaccine. (Photo by Douglas MAGNO / AFP)
AFP

Ilustracija

Ruski znanstvenici koji već mjesecima rade na otkrivanju cjepiva protiv zloćudnog koronavirusa u emisiji ruske TV postaje Rossija 1 "Opasni virus" iznijeli su ohrabrujuće podatke - da bi se već krajem lipnja ove godine ono moglo početi testirati na ljudima.

Kako je rekao direktor državnog virološkog i biotehničkog centra Vektor Rinat Maksjutov, prototip cjepiva već se ispituje na miševima i lasicama, koje uz pomoć cjepiva stvaraju imunitet, a uskoro bi se s cjepivom trebalo početi eksperimentirati i na nižim vrstama primata. Rinat Maksjutov je izjavio da se na osnovu šest tehnoloških platformi razrađuje čak 26 raznih vrsta i varijanti cjepiva. No, Ana Popova, glavna sanitarna inspektorica Rusije, kaže da treba biti maksimalno oprezan kako cjepivo ne bi imalo možda negativne i opasne nuspojave.

Covid-19 može postati sezonska bolest

- Moramo paziti da cjepivo ne izazove nove tegobe kod ljudi, posebno kod kroničnih bolesnika - kaže Popova.

Rinat Maksjutov također je oprezan te dopušta mogućnost da Covid-19, čak i kada se virus obuzda i stavi pod kontrolu te se otkrije učinkovito cjepivo, ipak ne nestane, nego će se poput ostalih sezonskih bolesti i nekih drugih zaraza pojavljivati i biti oko nas.

- Koronavirus, odnosno Covid-19 može postati sezonska bolest, s više rizika i težih slučajeva od ostalih poznatih gripa i zaraznih bolesti - rekao je Maksjutov u emisiji ruske televizije. No, smatra da više neće biti tako opasan i razoran. Njegovo je mišljenje da je koronavirus ipak najsličniji SARS-u koji je 2002.-2003. izazvao atipičnu upalu pluća.

- Sličnost sa SARS-om je 80 posto, a u 20 posto se jako razlikuje - pojasnio je svoj stav Maksjutov. On je odbacio sve spekulacije i nagađanja da je koronavirus "stvoren" u laboratoriju. Uvjeren je da se radi o "prirodnom virusu" koji je na čovjeka prešao sa životinje. Znanstvenik Aleksandar Semenov iz epidemiološkog instituta Pasteur u Sankt Peterburgu kaže kako je sada posve izvjesno da su virus izazvali šišmiši, ali da je na čovjeka prešao možda s mačke koja se na tavanu motala blizu zaraženih šišmiša.

Inače u Rusiji je, na dan 5. travnja, zaraženo 5398 ljudi, od toga u Moskvi 3893. Umrlo ih je 45, a ozdravilo 335.

Izdvajamo