DUGO ISTRAŽIVANJE

SEKSOM PROTIV RAKA! Novo istraživanje kaže kako redovit seks u odrasloj dobi smanjuje rizik oboljenja od opake vrste karcinoma

 iStock

Kod muškaraca koji češće ejakuliraju rizik od razvoja raka prostate je manji, tvrde američki stručnjaci.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja pratili 32 tisuće muškaraca od 1992. do 2010. U tom razdoblju gotovo 4000 ih je oboljelo od raka prostate. Muškarci su na početku studije bili u dvadesetim, a na kraju u četrdesetim godinama života.

Ustanovljeno je da muškarci koji su ejakulirali 21 put mjesečno u dvadesetim godinama imaju 19 posto manje šanse da će im biti dijagnosticiran rak prostate, u usporedbi s onima koji mjesečno nisu ejakulirali više od sedam puta.Kod muškaraca koji su češće ejakulirali u četrdestima vjerojatnost za razvoj raka bila je 22 posto manja.

- Iako naše rezultate treba potvrditi studijama o potencijalnim biološkim mehanizmima koji su u podlozi naših promatranja, rezultati našeg istraživanja upućuju na to da su frekvencija ejakulacije i siguran seks u odrasloj dobi korisna strategija za smanjenje rizika od raka prostate - rekla je Reutersu vodeća autorica studije Jennifer Rider iz Škole za javno zdravlje u Bostonu.

Rak prostate čini 15 svih vrsta karcinoma diljem svijeta, napisali su znanstvencii u časopisu European Urology. Čimbenici rizika, poput dobi, rase i genetike ne mogu se promijeniti, ali promjene u životnom stilu mogu smanjiti rizik.

Jedno od ograničenja ove studije je u činjenici da ovisi o tome jesu li muškarci iskreno i točno vodili statistiku o broju ejakulacija. Također, u istraživanju su većinom sudjelovali bijeli muškarci pa bi rezultati mogli biti drugačiji u raznolikijoj populaciji.

Autori napominju i da je pozitivan učinak česte ejakulacije zabilježen samo kod nekih vrsta raka prostate.

No znanstvenici koji nisu sudjelovali u studiji pozivaju na oprez. Prerano je da se izvode zaključci o vrijednosti seksualnog života kao oruđa za prevenciju raka, rekla je Siobhan Sutcliffe, onkologinja s medicinskog fakulteta u St. Louisu.

- Seksualni život može imati i negativnih posljedica, poput spolno prenosivih bolesti - rekla je.

- Da je učestalost ejakulacije važan faktor u razvoju raka prostate, očekivali bismo da pronađemo tu vezu kod svih vrsta raka prostate, a ne samo kod nekih - rekao je urolog Behfar Ehdaie iz Sloan Kettering centra za rak u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:21