NOVO ISTRAŽIVANJE

SJEĆATE LI SE HALJINE KOJA JE IZLUDILA INTERNET? Svi smo se podijelili u dva tabora, a znanstvenici sada misle da znaju točno i zašto

 Twitter / Tumblr

Prije dvije godine, internet je poludio zbog fotografije haljine koja je sve koji su je vidjeli podijelila u dvije skupine - jedni su vidjeli crno-plavu haljinu, a drugi zlatno-bijelu.

Tada smo pisali kako je glavni razlog za razliku u dojmu naš mozak, koji automatski vrši korekciju boja prema osvjetljenju, i govori nam koje je što boje. Nekim su ljudima mozgovi korigirali osvjetljenje i prikazali haljinu kakva jest - plava i crna - dok su drugi haljinu vidjeli kao da je u sjeni i zaključili kako je bijela i zlatna.

Twitter / Tumblr

Novo istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Vision, pokušalo je ponuditi objašnjenje na pitanje zašto su neki ljudi korigirali osvjetljenje, a drugi nisu.

Istraživanje je pokazalo kako korekcija ima veze s time koliko smo bili izloženi suncu. Osobe koje su se ranije budile češće su vidjele bijelo i zlatno, dok su noćne ptice češće vidjele plavo i crno.

- Pokazali smo da pretpostavka o osvjetljenju haljine - je li podražaj osvjetljen prirodnim ili umjetnim svjetlom, te je li u sjeni - snažno utječe na interpretaciju promatrača, rekao je Pascal Wallisch sa Sveučilišta u New Yorku.

- Demografski faktori, poput dobi ili spola, bili su relativno manji utjecaj, kazao je.

U istraživanju su korištene dvije ankete u kojima je sudjelovalo ukupno 13.417 ljudi, koji su odgovarali koju boju vide, te brojne druge detalje o sebi. Kada su znanstvenici gledali na većinu faktora, nisu pronašli razlog zašto netko vidi jednu boju a drugi drugu, dok nisu uzeli u obzir navike spavanja.

Ispostavilo se da ranoranioci u čak 11 posto slučajeva češće vide haljinu kao bijelu i zlatnu nego 'noćne ptice'. U drugoj anketi, razlika je narasla na 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:32