CEREMONIJA U WASHINGTONU

SLOVENIJA DOBILA PRVOG NOBELOVCA Ugledni britanski znanstvenik položio je svečanu prisegu i postao državljanin 'Dežele'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2019. u 08:57

JALANDHAR, INDIA - JANUARY 3: Nobel Laureates Prof. Duncan Haldane during 106th Indian Science Congress at Lovely Professional University on January 3, 2019 near Jalandhar, India., Image: 405192256, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Duncan Haldane

 

Britanski znanstvenik Duncan Haldane, čija je majka podrijetlom austrijska Slovenka, dobio je slovensko državljanstvo na ceremoniji u slovenskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Haldane je 2016. s Davidom J. Thoulessom i Johnom Michaelom Kosterlitzom podijelio Nobelovu nagradu za fiziku.

Dodijeljena mu je za otkrića na području teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog stoljeća pojasnio je magnetske značajke atomskog lanca u određenim tvarima, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovenski mediji.

Haldane je trenutačno profesor fizike na Sherman Fairchild University i na sveučilištu Princeton u SAD-u, a svečanu prisegu kao slovenski državljanin položio je prošli petak u prostorijama veleposlanstva Republike Slovenije u Washingtonu.

Po pisanju slovenskih medija, ovaj u Londonu rođeni nobelovac u svojoj biografiji uvijek navodi da je škotsko-slovenskog podrijetla te da je njegova majka rođena kao Ljudmila Renko u austrijskom Ferlachu, u pokrajini Koruškoj u kojoj živi brojna slovenska manjina.

Izdvajamo