POVRŠINA ALJASKE

ŠOKANTNE SNIMKE IZ SVEMIRA Google otkriva koliko je šume nestalo s lica Zemlje od 2000. godine

Znanstvenici sa Sveučilišta Maryland analizirali su više od 600 tisuća fotografija koje je snimio NASA-in satelit Landsat u razdoblju od 2000. do 2012. godine, a postale su dostupne putem Googlea.

Zahvaljujući tome, uspjeli su dobiti precizan prikaz stanja šumskog pokrova planete Zemlje u razdoblju od 12 godina. Rezultati su pokazali da je sječom, olujama i požarima nestalo ukupno 1,5 milijuna kvadratnih kilometara šuma, što je površina Aljaske. Preciznije, na Zemlji je 2.3 millijuna četvornih kilometara šuma manje, ali i 0,8 milijuna četvornih kilometara novih šuma u zadnjih 12 godina.

Progres uništavanja šuma nije svugdje podjednak. U području Amazone protekle se godine za trećinu povećala površina ogoljele zemlje. U Indoneziji je u istom razdoblju udvostručeno smanjivanje šumskih površina.

Osim ogoljelih površina i onih pod šumom, karta pokazuje i područja gdje se šuma ponovno pojavljuje, te područja gdje nestaje.

Područje južne Dalmacije - crvene točke pokazuju gubitak šumskog pokrova

Područje Hrvatske, kako se vidi na karti, još uvijek je šumovito i obojano pretežito zelenom bojom, uz izuzetke nekih područja južne Dalmacije, gdje crvene točke pokazuju mjesta gubitka šumskog pokrova uslijed prirodnih katastrofa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 16:13