NEŽELJENA LJEKARNA

Šokantno otkriće: Jeste li znali da čaša mlijeka sadrži koktel 20 različitih lijekova?

 ThinkStock
Pretpostavlja se da je mala ljekarna u čaši mlijeka posljedica dodavanja lijekova u prehranu ili pak kontaminacije na farmama

I do 20 vrsta antibiotika, protuupalnih lijekova, antiseptika, lijekova protiv masnoća u krvi, beta blokatora (protiv povišenog tlaka) i hormona mogu se istovremeno detektirati u kravljem, kozjem i majčinom mlijeku zahvaljujući novoj metodi koju su osmislili znanstvenici sa sveučilišta Jaén i Córdoba u Španjolskoj i Abdelmalek Essaadi u Maroku.

Uzorci sva tri tipa mlijeka redom sadrže protuupalne lijekove, a najveći broj njih pronađen je u punomasnom kravljem mlijeku.

- Analizirali smo 20 uzoraka kravljeg mlijeka (svježe, punomasno, djelomično obrano, obrano i u prahu) kozje (punomasno i djelomično obrano), te majčino mlijeko koje su nam dale dobrovoljke. Sadržaj lijekova drugačiji je ovisno o vrsti mlijeka - izjavio je za Science Daily voditelj studije Evaristo Ballesteros.

Pijete li redovito punomasno kravlje mlijeko, prema rezultatima ove studije, velika je mogućnost da popijete i niz proizvoda farmaceutske industrije: tri vrste protuupalnih lijekova (ketoprofen, nifluminska kiselina, mefenaminska kiselina), ali i hormon 17-beta estradiol, jedan od najjačih ženskih spolnih hormona iz grupe estrogena. Protuupalnog lijeka fluniksina i nifluminske kiseline ima i u kozjem mlijeku.

U majčinom mlijeku ima najviše protuupalnih lijekova (poput iburpofena i naproksena) koji se naveliko koriste za ublažavanje boli, protubakterijske i protugljivične tvari triklosana, te tri tipa hormona iz grupe estrogena.

Pretpostavlja se da je mala ljekarna u čaši mlijeka posljedica dodavanja lijekova u prehranu ili pak kontaminacije na farmama.

Iako se njihovi rezultati španjolsko marokanskog tima objavljeni u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, odnose na uzorke mlijeka iz njihovih zemalja, oni su uvjereni da je situacija, uz male varijacije, slična u cijeloj Europi.

Studijom su dokazali vrijednost svoje metode u kojoj primjenjuju ekstrakciju tvari iz mlijeka koje onda klasificiraju korištenjem plinske kromatografije. Analiza traje samo 30 minuta i vrlo je precizna. dovoljno da vam prisjedne doručak i kava.

Inače, studije objavljene prošlih godina utvrdile su kontaminaciju hrane različitim lijekovima poput antidepresiva pronađenog u ribama u SAD-u, kofeina u vodovodu, a proučavan je učinak antibiotika, lijekova za tlak i kolesterola na životinje.

Znanstvenici su uvjereni da će ova metoda pomoći učinkovitije otkrivati prisutnost raznih zagađivača u mlijeku, ali i drugim prehrambenim proizvodima. Laboratoriji za kontrolu sigurnosti i kvalitete hrane mogli bi je koristiti da otkriju lijekove prije no što hrana dođe na tržište.

- Kupac će biti siguran da je ono što jede ukusno i po standardu, a ujedno neopasno, čisto, korisno za zdravlje i bez toksičnih ostataka - zaključuju znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:24