NOVO LICE

Španjolski liječnici tvrde: Obavili smo prvu potpunu transplantaciju lica

 Vall d'Hebron
Liječnici su pacijentu transplantirali nove jagodične kosti, facijalne mišiće, zube, nepce, kožu, nos, usnice i donju čeljust. Operacija je ukupno trajala 24 sata

Tim od 30 španjolskih kirurga tvrdi kako su uspješno obavili prvu potpunu transplantaciju lica na svijetu. Revolucionarna je operacije obavljena prošlog mjeseca na licu muškarca koji je teško stradao u nesreći. Iako se transplantacije lica obavljaju duže vrijeme, sve su bile samo djelomične.

Liječnici su pacijentu transplantirali nove jagodične kosti, facijalne mišiće, zube, nepce, kožu, nos, usnice i donju čeljust. Operacija je ukupno trajala 24 sata i obavljena 20. ožujka.

Prije zahvata 30-godišnji muškarac nije mogao gutati, govoriti i disati pravilno nakon što nesreće u kojoj se slučajno 2005. ustrijelio u lice. Sada bi trebao ostati u bolnici sljedeća dva mjeseca kako bi oporavak bio kompletan.

- Pacijent je operiran devet puta, no bez zadovoljavajućih rezultata stoga je bio savršen kandidat za potpuno transplantaciju.

Ovo je prva kompletna transplantacija lica na svijetu jer su sve prijašnje bile samo djelomične - stoji u priopćenju Sveučilišne bolnice Vall d'Hebron u Barceloni.

Prva transplantacija lica obavljena je 2005. godine na Francuskinji Isabelle Dinoire kojoj je lice rastrgao njen vlastiti pas. Dobila je novi nos te usta. Od tada je obavljeno još nekoliko operacija u Kini i SAD-u .

Amerikanka Connie Culp je 2008. godine dobila do tada najopsežniju transplantaciju lica. Zamijenjeni su joj koža, koštana struktura, mišići, krvne žile i živci.

- Čestitamo liječnici Joan Pere Barret koja je vodila ova hvale vrijedan projekt te se nadamo kako će se pacijent što prije oporaviti.

No, ne smijemo zaboraviti i obitelj donora bez koga ovo ne bi bilo moguće - zaključio je profesor Peter Butler, voditelj britanskog tima za istraživanje facijalnih transplantacija koji već duže vrijeme planira i sam obaviti ovu vrlo zahtjevnu operaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:38