ASTRONOMIJA

Spektakl zvijezda: Sudar galaksija izazvao najveću eksploziju svjetla ikad

Astronomi su uspjeli fotografirati do sada najveću viđenu eksploziju svjetla izazvanu sudarom dviju galaksija

Astronomi su pomoću svemirskih teleskopa fotografirali najveću dosad viđenu eksploziju svjetla izazvanu sudarom dviju spiralnih galaksija. Znanstvenici tvrde da je to najsjajnija eksplozija ikada zabilježena izvan središta neke galaksije.

Spektakl interakcije galaksija poznate kao II Zw 096 u zviježđu Dupina, od nas je udaljen oko 500 milijuna godina.Najsvjetliji dio dug je oko 700 svjetlosnih godina, a čini tek diot galaskije koja se proteže na oko 50 do 60 tisuća svjetlosnih godina. Na temelju podataka prikupljenih teleskopom Spitzer znanstvenici su procijenili da se u sudaru svake godine stvore zvijezde ukupne mase oko 100 puta veće od Sunca.

Sudar je snimljen na infracrvenim valnim dužinama instrumenata NASA-inih teleskopa Hubble i Spitzer, a ovo otkriće dokazuje da sudari galaksija pokreću snažne procese stvaranja zvijezda izvan središta matičnih galaksija.Infracrveno svjetlo koje dominira galaksijom domaćinom može se mjeriti s najsvjetlijim galaksijama koje se nalaze relativno blizu naše Mliječne staze.

Raniji rekord u galaksiji Antennae bio je čak 10 puta slabijeg intenziteta. Rodilišta zvijezda obično se nalaze u jezgrama galaksija, u gustim nakupinama prašine i plinova, međutim, nove snimke pokazuju da njihovo intenzivno stvaranje mogu pokrenuti i galaktički sudari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:32