CHARLES DARWIN

SRETAN ROĐENDAN, MR. EVOLUCIJA Zbog pobožne supruge oklijevao je s objavom svog djela, a optužuju ga da je dao inspiraciju nacistima za rasne teorije

 CC
Otpor teoriji evolucije najveći je u islamskim zemljama, Turska je prošle godine iz kurikuluma za osnovne i srednje škole izbacila Darwinovo učenje. U Hrvatskoj teoriju evolucije prihvaća 57 posto stanovnika

Sutra se diljem svijeta obilježava Darwinov dan (Darwin day) u čast rođendana Charlesa Darwina (1809.-1882.), jednog od najpoznatijih znanstvenika u povijesti. Tvorac teorije evolucije, vjerojatno najsnažnije pojedinačne ideje u povijesti ljudskog roda koja svakodnevno dobiva potvrde na molekularnoj razini, potjecao je iz ugledne i imućne obitelji. Otac mu je bio liječnik i pod njegovim utjecajem mladi je Charles počeo studirati medicinu. No, odustao je jer nije mogao podnijeti operacije koje su se tada obavljale bez anestezije. Zatim je upisao teologiju na sveučilištu Cambridge, s ciljem da postane svećenik Engleske crkve, ali je malo vremena provodio na predavanjima ili učeći. Umjesto toga preferirao je jahanje, streljaštvo i skupljanje insekata, a tijekom studija zainteresirao se i za geologiju.

Prekretnica u Darwinovu životu bio je poziv Roberta Fitrzoya, kapetana broda Beagle, da mu bude kompanjon na njegovu putovanju oko svijeta. Tijekom pet godina putovanja svijetom Darwin je vidio brojna različita podneblja te pronašao veliki broj fosila koji su ga uvjerili da je Zemlja vrlo stara, a spoznao je i da vrste nisu nepromjenjive. Kad se 1836. godine vratio u Englesku, počeo je razvijati svoje ideje, a već 1839. godine napisao je nacrt teorije evolucije prirodnim odabiranjem koji je objavio tek 20 godina kasnije.

Zašto je Darwin oklijevao objaviti teoriju evolucije?

Veliki prirodoslovac bio je svjestan da njegova teorija evolucije predstavlja razilaženje s kršćanskim vjerovanjem u stvaranje svijeta te da će izazvati golemu reakciju u javnosti. No, za njegovo oklijevanje postojao je i razlog osobne prirode: Darwin se po povratku oženio svojom sestričnom, duboko religioznom Emmom Wedgwood. U sretnom braku Emme i Charlesa rođeno je desetero djece, od čega je troje umrlo u ranom djetinjstvu. Darwina je najteže pogodila smrt 10-godišnje Annie, obiteljske ljubimice koja je preminula 1851. godine. Taj tragični događaj osnažio je Darwina u njegovom skepticizmu i agnosticizmu, a često je razmišljao i o tome nije li boležljivost njegove djece povezan s činjenicom da su on i Emma bili u bliskom srodstvu. Rizik brakova među bliskim srodnicima godinama snažno ga je zaokupljao, a 1865. godine pročitao je zanimljivo istraživanje rađeno u udaljenim krajevima Škotske gdje su bili često brakovi među pripadnicima istih obitelji. To je istraživanje pokazalo da je 14 posto mentalno retardirane djece potjecalo iz brakova krvnih srodnika. Darwin je zatim počeo lobirati da se tijekom popisa stanovništva ispitanicima postavljaju pitanja o tome jesu li plod braka krvnih srodnika ili su u takvom braku. No, Parlament je to odbio.

Što je utjecalo da Darwin objavi teoriju evolucije?

U lipnju 1858. godine Darwin je dobio pismo Alfreda Russela Wallacea, nepoznatog 35-godišnjeg prirodoslovca koji se tada nalazio u Maleziji. Wallace je, za razliku od imućnog i uglednog Darwina, potjecao iz siromašne obitelji i teško se probijao kroz život. Samouk, jer je zbog siromaštva nekoliko puta prekidao školovanje, Wallace je radio kao tesar, geodet i učitelj. Naposljetku, ispunjenje je našao u prirodoslovlju i inspiriran Darwinovim putovanjem, krenuo u ekspedicije po svijetu.

Početkom 1858. godine Wallace se razbolio od malarije i dok je izmučen ležao, razmišljao je o bolesti i smrti te kako ona ograničava rast populacije. Tako je došao na ideju evolucije putem prirodnog odabiranja, koju je tijekom putovanja na brodu Beagle mnogo ranije spoznao Darwin. Kad se oporavio, Wallace je svoje ideje zapisao te poslao Darwinu koji je slovio kao renomirani britanski prirodoslovac.

Tko su bili i ostali glavni protivnici Darwinove teorije?

Darwinovo učenje u kome od odaje zaslugu prirodnom odabiru umjesto Božjoj ruci izazvalo je snažne reakcije među vjerskim fundamentalistima i to traje i danas. Među kršćanima najveći otpor teoriji evolucije pružaju kreacionisti, koji smatraju da je vrhovno biće ili božanstvo stvorilo svijet, dakle prirodu i čovjeka, odjednom. Primjerice, kreacionisti smatraju da je Bog prije 10.000 godina stvorio najprije Adama, a zatim iz njegova rebra Evu. Posljednjih desetljeća ojačao je pokret inteligentnog dizajna koji je napravio odmak od doslovnog čitanja Biblije. Pristaše inteligentnog dizajna ne poriču mogućnost da nove vrste mogu nastati jedna od druge, ali ustraju na tome da postojeća raznolikost organizama zahtijeva dizajnera, tj. Boga. Otpor teoriji evolucije najveći je u islamskim zemljama, a muslimanski kreacionisti ojačali su i u Turskoj koja je prošle godine iz kurikuluma za osnovne i srednje škole izbacila Darwinovo učenje. Veliko međunarodno istraživanje vođeno prije nekoliko godina pokazalo je da u Hrvatskoj teoriju evolucije prihvaća 57 posto stanovnika.

Je li Darwinovo učenje bilo podloga za nacističke teorije?

Ponekad se čuje da je Darwinovo djelo bilo osnova za nacističke rasne teorije, te da su Himmler i Goebels bili njegovi poklonici baš kao i da su vodeći komunisti 20. stoljeća poput Lenjina, Staljina i Mao Ce-tunga smatrali evoluciju važnom za komunističko samopoštovanje.

- Teza o tome da je Darwinova teorija evolucije putem prirodne selekcije dovela do eugenike, Lenjina, Hitlera i Maoa otprilike je jednako suvisla kao teza da je otkriće kotača dovelo do žrtava u automobilskim nesrećama. Znanstvena teorija postulira kako funkcioniraju prirodne pojave - njezin posao nije da ‘popravlja’ bilo što ili bilo koga. Eugenički programi i ideje postojali su i davno prije Darwina, od ‘plemenite laži’ u Platonovoj ‘Državi’, preko prakse više civilizacija da ubijaju slabu i deformiranu djecu, do aristokratskih ideja o breedingu - komentirao je prof. Boris Lenhard s Imperial Collegea u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:34