NOVO ISTRAŽIVANJE

STIMULIRANJE MOZGA STRUJOM MOŽE POPRAVITI PAMĆENJE Nova saznanja mogla bi uvelike pomoći oboljelima od Alzheimera

 Pixabay

Stimuliranje mozga električnim impulsima može popraviti pamćenje za čak 15 posto, piše Independent.

Tim znanstvenika motrio je mozak kako bi ustanovili u kojim prilikama mozak uspješno pohranjuje nove informacije, a kad to ne čini. Ovo je prvo takvo istraživanje provedeno na ljudima.

Znanstvenici se nadaju da ovo istraživanje predstavlja prvi korak prema liječenju (ili barem popravljanju stanja) pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti ili onih koji su imali neku traumu mozga.

'Sada možemo pratiti kad mozak skrene s putanje i stimulirati ga da se vrati u normalu', kaže Michael Sperling iz sveučilišne bolnice Thomas Jefferson, čiji su pacijenti sudjelovali u istraživanju.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Pennsylvania koji su radili na studiji, koristili su sistem umjetne inteligencije kako bi promatrali mozak te su naučili pokrenuti elektrode trenutak prije nego bi pamćenje pacijenta zakazalo.

'Gubitak pamćenja jako frustrira i često je rezultat pogrešnog dekodiranja. Naš pristup tom problemu uključuje mijenjanje aktivnosti mozga pomoću električne stimulacije', kaže se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

U eksperimentima je sudjelovalo 25 pacijenata s epilepsijom koji su već bili na operaciji pa su otprije imali elektrode u glavi kojima se kontroliraju njihovi napadi.

Pacijenti su podvrgnuti testiranju pamćenja (morali su zapamtiti niz brojeva i riječi), a kompjuter je motrio koliko su uspješni u prisjećanju točnog niza.

Program je 'naučio' kako prepoznati neučinkovito učenje i tad bi odaslao mali električni impuls u određeni dio mozga.

'Stimulacija lateralnog korteksa povećala je vjerojatnost prisjećanja određene riječi ili broja za 15 posto', kažu autori studije.

'Otprije znamo da stimuliranje mozga u trenutku kad dobro radi, može pogoršati pamćenje', kaže profesor Michael Kahana. 'No sad znamo i da stimuliranje određenih dijelova mozga u trenutku kad predviđamo da će doći do gubitka informacije, može pomoći obnoviti funkciju pamćenja.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:36