IZ DUBINE SVEMIRA

ŠTO ODAŠILJE MISTERIOZNE SIGNALE KOJI BLIJEŠTE SNAGOM STO MILIJUNA SUNACA? Uhvaćen jedan od najčudnijih izboja radio-valova iz udaljene galaksije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.09.2017. u 00:18

Profimedia / Flickr

Prošle subote ujutro, divovski radio-teleskop Green Bank u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji zabilježio je 15 nevjerojatno snažnih izboja energije iz smjera malene galaksije udaljene tri milijarde svjetlosnih godina daleko, javlja National Geographic.

Radilo se o misterioznom fenomenu poznatom kao 'Fast Radio Burst' (brzi izboj radiovalova), popularno znan kao FRB, za koji znanstvenici niti danas nisu sigurni kako nastaje. Radi se o kratkim, ali iznimno moćnim naletima radiovalova, od kojih je prvi ikad zabilježen bliještao snagom sto milijuna Sunaca.

Najnoviji signal uhvatili su znanstvenici sa sveučilišta Berkeley koji su dio inicijative Breakthrough Listen - dio ambicioznih međuzvjezdanih inicijativa pod pokroviteljstvom ruskog milijardera Jurija Milnera i slavnog fizičara Stephena Hawkinga. Breakthrough Listen je inicijativa koja traga za znakovima izvanzemaljskog života u svemiru, a največi pomični radio-teleskop na Zemlji su ciljano okrenuli prema jedinoj galaksiji iz koje je FRB stigao više od jednom.

Signal o kojem se radi znanstvenici su nazvali FRB 121102, a kako se više puta ponovio, isključio je većinu mogućih izvora o kojima su astronomi do tada spekulirali.

Kako se radi o radio-signalima visoke energije koji dolaze iz vrlo udaljenih galaksija, znanstvenici su vjerovali kako se radi o završnim stadijima kataklizmičkih kozmičkih događaja - sudarima neutronskih zvijezda i crnih rupa.

No, FRB 121102 do sada je poslao već 34 izboja, u tri navrata, od 2012. godine do danas, što znači da, štogod je njegov uzrok, nije neki jednokratni događaj, već nešto što traje.

Dok se ne prikupi više podataka, znanstvenici mogu samo nagađati koji je uzrok tih visokoenergetskih izboja.

Jedna od vjerojatnijih mogućnosti su magnetari - neutronske zvijezde s iznimno moćnim magnetnim poljem, koje može odašiljati visokoenergetske izboje. No, i ta hipoteza za sobom vuče dosta novih pitanja - zašto su periodi FRB-ova tako nepredvidljivi, i zašto se samo neki ponavljaju?

Jedna od zanimljivijih mogućnosti - iako manje vjerojatna - je djelovanje izvanzemaljaca. FRB-ovi mogli bi biti pokušaj komunikacije na velike udaljenosti, ili bi mogao biti trag lansirnog lasera kojim ubrzavaju solarne jedrilice na relativističke brzine.

Iako bi se moralo raditi o nezamislivo snažnom izvoru energije, dvojica znanstvenika izračunala su da je moguće kako su dosad opaženi FRB-ovi odbljesci od solarnog jedra vanzemaljske letjelice, koji se ponavljaju kada se poklopi složena geometrija više rotirajućih tijela - od izvornog planeta do Zemlje.

Ova je teorija posebno zanimljiva znanstvenicima iz Breakthrough Initiatives skupine, jer se jedna od njihovih inicijativa - Breakthrough Starshot - temelji na vrlo sličnoj tehnologiji. Prošle su godine predstavili ideju slanja ultralakih solarnih jedrilica do sustava Proxima Centauri uz pomoć lasera koji bi ih ubrzavali.

No, konačni je odgovor ipak vjerojatno neki, dosad nepoznati prirodni fenomen. Periodika pojavljivanja, iako znanstvenici još nisu uočili šablonu koja je određuje, mogla bi biti posljedica gravitacijske leće - zakrivljenja ili pojačavanja signala koji prolazi pored masivnog tijela, poput crne rupe. Iako izvorište signala tek treba ustvrditi, takvo bi zakrivljenje signala isto moglo objasniti njihovo naizgled nasumično pojavljivanje.

Atronomi Breakthrough Listena namjeravaju i dalje pomno pratiti isti komad neba, kako bi u bližoj budućnosti mogli točnije odrediti odakle dolazi signal i što bi ga moglo proizvoditi, a možda i shvatiti što je zaslužno za njegovo tek povremeno pojavljivanje.

ELIPSO

Izdvajamo