ASTRONOMSKI FENOMEN

ŠTO SE DOGODILO SA SUNCEM? Snimili ga bez ijedne pjege, znanstvenici u potpunom čudu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.07.2014. u 12:37

NASA

Znanstvenici su prošli tjedan ostali zbunjeni potpunim odsustvom ikakve jače aktivnosti na Suncu, a prije četiri dana na Suncu nije zabilježena čak niti jedna sunčeva pjega.

Sunce se trenutačno nalazi na vrhuncu svojeg 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, i prije samo nekoliko tjedana to je bilo očito po velikom broju sunčevih pjega. No, prošli tjedan ih gotovo uopće nije bilo.

Fotografija snimljena 18.7. prikazuje samo jednu jedinu točkicu, koja izgleda gotovo kao prljavština na objektivu, na mjestu gdje se razvija nova sunčeva pjega.

- Čudno je, ali nije super-čudno, rekao je heliofizičar Tony Philips.

- Vrlo je neobično imati dan bez pjega za vrijeme Sunčevog maksimuma, no s druge strane, ovaj Sunčev maksimum je bio vrlo slabašan, kazao je.

- Ovo jednostavno pokazuje da solarni fizičari stvarno ne znaju što se događa na Suncu. Ne znamo predvidjeti kako će se ponašati, to je poruka ovog događaja, rekao je Philips.

Fotografija snimljena orbiterom Solar Dynamics Observatory (SDO) 18. srpnja. Smeđa točka desno od centra je jedina pjega u nastanju. Dan ranije na Suncu nije bilo niti nje. (Foto: NASA/SDO)

Sunčeve pjege su zanimljive fizičarima jer se radi o regijama u kojima nastaju Sunčeve baklje i izbačaji koronalne mase. Uzrokuju ih koncentrirana magnetna polja na mjestima koja su malo hladnija od ostatka površine sunca. Ta magnetna polja mogu postati isprepletena i mogu prikupiti znatnu količinu energije, prije nego što je otpuste u vidu baklji ili izbačaja mase korone.

Heliofizičar s Goddardovog centra za svemirske letove Alex Young rekao je kako je jako teško reći što je normalno a što neobično u slučaju Sunca.

- Detaljno proučavamo Sunce tek zadnjih 50 godina. To i nije dugo kada uzmemo u obzir da postoji već 4,5 milijardi godina, kazao je Young.

Izdvajamo