YELLOWSTONE

ŠTO ZAPRAVO KRIJE MOĆNI AMERIČKI SUPERVULKAN Znanstvenici šokirani: 'Mislili smo da od prvih aktivnosti do erupcije prolaze tisuće godine, ali...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.10.2017. u 00:00

, Image: 306005546, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Yellowstone, The Grand Prismatic Spring

 

Jedan od najvećih svjetskih supervulkana nalazi se ispod američkog nacionalnog parka Yellowstone. Riječ je o izuzetno moćnom vulkanu koji bi odjednom mogao izbaciti i do 1000 kubičnih kilometara stijena i pepela, što bi bilo dovoljno da većinu SAD-a prekrije debelim slojem pepela, ali i gurne cijeli planet u "vulkansku zimu", piše Shannon Hall za New York Times.

Posljednja erupcija ovog supervulkana dogodila se prije 631.000 godina, a kad će biti sljedeća nemoguće je predvidjeti. Yellowstone pritom nije i jedini podzemni supervulkan na Zemlji, a prema procjenama znanstvenika naš planet svakih 100.000 godina zatrese po jedna "supererupcija".

Kako bi barem otprilike mogli procijeniti kada je na redu nova erupcija supervulkana, koja bi nesumnjivo izazvala katastrofu, znanstvenici su počeli secirati povijest Yellowstonea. Ono što su saznali jest da se sile koje pokreću ove rijetke, ali katastrofične događaje, kreću znatno brže nego što se prije smatralo.  

Naime, prema prvim dokazima, koji su nedavno bili predstavljeni na konferenciji vulkanologa, posljednja erupcija Yellowstonea bila je pokrenuta kad je nova magma ušla u sustav vulkana nekoliko desetljeća prije erupcije. S obzirom da su prethodne procjene govorile da su između ulaska nove magme i erupcije protekli mileniji, jasno je da se radi o dramatičnoj razlici.

Do tog je zaključka došao tim sa Sveučilišta Arizona State, među njima i postdiplomska studentica Hannah Shamloo, čija je disertacija bila jedan od "motiva" za istraživanje Yellowstonea.

- Očekivali smo da se određeni procesi odvijaju tisućama godina prije erupcije - rekla je mentorica gospođe Shamloo, geologinja Christy Till.

Ovako kratak vremenski period između prvih aktivnosti unutar vulkana i erupcije su u geološkim razmjerima tek treptaj oka. Zbog toga znanstvenici tek sada polako shvaćaju koji su uvjeti izazvali supererupcije do kojih bi moglo doći za vrijeme jednog ljudskog života.

- Šokantno je koliko malo je vremena potrebno da tihi vulkanski sustav dođe do ruba erupcije - rekla je gospođa Shamloo, koja je ipak naglasila da će znanstvenicima trebati još vremena da preciznije otkriju koliko vremena treba proći od prvih aktivnosti do erupcije.

S druge strane, dr. Kari Cooper sa sveučilišta Kalifornija, koja nije sudjelovala u istraživanju, naglašava da nije uvjerena da znanstvenici već danas mogu precizno ukazati na događaj koji je započeo zadnju erupciju Yellowstonea.

- Jedna je stvar ukazati na postupno stvaranje uvjeta za aktivnost vulkana. Druga je stvar mobilizirati 1000 kubičnih kilometara magme u jednom desetljeću - smatra Cooper.

Srećom, izgledi za eupciju Yellowstonea ili bilo kojeg drugog supervulkana na Zemlji trenutno se čine malima, ali kako bismo ih razumjeli, nema sumnje da treba dobro istražiti svaki aspekt njihovih prošlih erupcija. Dr. Cooper ipak smatra da će u samo nekoliko desetljeća znanstvenici biti u stanju predvidjeti čitav niz potencijalnih vulkanskih erupcija, uključujući i one najjače.

Izdvajamo