LUNARNE ZASTAVE

Stoje i nakon četiri desetljeća: Američke zastave na Mjesecu odolijevaju UV zračenju i promjenama

 NASA
NASA-inih šest Apollo misija su ujedno i jedine u povijesti u kojima je čovjek sletio i izašao na neko nebesko tijelo

Četiri desetljeća nakon što su NASA-ini astronauti sletjeli na Mjesec, američke zastave koje su za sobom ostavili i dalje stoje. NASA je na Mjesec poslala ukupno šest misija s astronautima, i svaka od njih ostavila je jednu američku zastavu na Mjesečevoj površini. Tih su šest misija ujedno i jedine u povijesti u kojima je čovjek sletio i izašao na neko nebesko tijelo.

Kako je pokazala NASA-ina kamera na Mjesečevom orbiteru (LROC) , od šest zastava danas i dalje stoji njih pet. Srušila se jedino ona koju je 1969. ostavila prva lunarna misija u slavnom Apollu 11. Astronaut Buzz Aldrin izvijestio je da je zastavu srušio ispušni mlaz letjelice dok je polijetala prema Zemlji.

Upravo u toj je misiji Neil Armstrong u televizijskom prijenosu uživo izgovorio povijesne riječi: 'Ovo je jedan mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo.' Zadnja misija bila je Apollo 17 1972. godine.

Najnovije fotografije pokazuju da je Aldrin vjerojatno imao pravo što se tiče prve zastave, što dosad nije bilo potvrđeno jer se nikad prije nije postavilo pitanje zastava pa nisu niti posebno tražene na fotografijama Mjeseca.

Dr. Mark Robinson, jedan od znanstvenika koji rade na lunarnom satelitskom programu, izjavio da je zapravo iznenađen što zastave još stoje, s obzirom na jako ultraljubičasto svjetlo i velike promjene temperature između dana i noći i na Mjesecu. Ipak, on smatra da su zbog uvjeta na Mjesečevoj površini zastave vjerojatno sasvim izblijedile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:31