PLAZMA DEZODORANS

Stvoren uređaj koji uništava superbakterije, ali i mirise tijela

 New Journal of Physics

Znanost je konačno stala na kraj dvjema velikim pošastima – superbakterijama otpornim na antibiotike i antiseptična sredstva poput MRSA te smradu tijela što ga stvaraju mikroorganizmi.

Novi uređaj, koji su konstruirali stručnjaci sa sveučilišta Max Planck, stvara plazmu iz koje nastaje smrtonosan koktel kemikalija koji uništava i najotpornije bakterije, a istovremeno je bezopasan za kožu.

U izviješću predstavljenom u časopisu New Journal of Physics, autori ističu da bi se uređaj mogao koristiti za ubrzavanje procesa zacjeljivanja rana, liječenje bolesti desni te čak za uklanjanje neugodnih mirisa tijela.

Plazma je uz kruto, tekuće i plinovito poznata kao četvrto, ionizirano stanje materije. Uobičajena je pojava u svemiru i nastaje u snažnim izvorima energije. Njezina svojstva koriste se u izradi plazma – televizora.

Međutim, novi uređaj radi s tzv. hladnim atmosferskim plazmama. Umjesto da cijelu skupinu atoma pretvara u plazmu on izbacuje elektrone samo iz manjeg broja atoma. Izbačeni elektroni usporavaju se u sudarima s okolnim atomima, a iza njih ostaju nabijeni atomi, odnosno ioni. Već je neko vrijeme poznato da tako stvorena plazma ima razorno djelovanje na bakterije, viruse i gljivice. U tom smislu tehnologija nije novost, ali njezina primjena jest.

- To je zapravo slično djelovanju našeg obrambenog mehanizma – objasnio je Gregor Morfill iz Instituta za vanzemaljsku fiziku Max Planck. – Plazma stvara više od 200 kemijskih reakcija koje uključuju kisik, dušik i vodenu paru. Tako nastaje cijeli niz kemikalija koje su smrtonosne za bakterije – rekao je Morfill za BBC.

Profesor Morfill i njegov tim konstruirali su i demonstrirali vrlo precizne uređaje koji učinkovito uništavaju bakterije, a da istovremeno ne škode koži. Tretman plazmom u trajanju od samo 12 sekundi smanjuje količinu bakterija, virusa i gljivica na koži na milijun puta manji broj. To je gotovo nemoguće ostvariti čak i dugotrajnim pranjem ruku.

Uređaji na principu plazme moći će se konstruirati u različitim oblicima za različite namjene čak i u minijaturnoj izvedbi na baterije. Morfillov tim demonstrirao je dva - jedan za dezinfekciju ruku za bolnice te jedan za liječenje rana inficiranih rezistentnim bakterijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:37