UZBUDLJIVO OTKRIĆE

TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI NADOMAK RUKE Američki znanstvenici razvili moždani implantat koji čita misli i pretvara ih u govor

 Profimedia, Sciencephoto RF

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji uspjeli su razviti moždani implantat koji može 'čitati' ljudske misli i pretvarati ih u govor.

Stručni tim koji je dulje vrijeme radio na razvoju implantata ustvrdio je da bi njihov pronalazak, opisan u časopisu Nature, mogao pomoći ljudima koji su uslijed bolesti izgubili mogućnost govora, dodajući kako bi ovo uzbudljivo otkriće moglo dati nadu mnogima.

Virtualni vokalni trakt

Britanski BBC objašnjava kako bi implantat trebao raditi, ističući da se radi o dvije faze procesa. U prvoj su elektrode usađene u mozak kako bi "pokupile" električne impulse koji su inače odgovorni za pomicanje usana, jezika, glasnica i čeljusti. Moćni računalni softver potom izračunava kako bi ti pokreti zvučali u različitim kombinacijama, a rezultat je sintetizirani govor iz "virtualnog vokalnog trakta".

Iako se u teoriji čini jednostavno, dosadašnji pokušaji stvaranja ovakve tehnologije bili su mahom neuspješni, pa ne čudi uzbuđenje znanstvene zajednice oko najnovijeg otkrića. Naime, svi raniji pokušaji temeljili su se na nastojanju da se u riječ pretvore pokreti usta i čeljusti, a ovo je prvo rješenje koje je impulse izravno uzimalo iz mozga.

Jedan od istraživača, profesor Edward Chang, pojasnio je kako ova studija po prvi puta demonstrira kako možemo stvoriti čitave izgovorene rečenice samo na temelju moždane aktivnosti pojedinca.

- Ovo je uzbudljiv dokaz tvrdnje da s trenutno raspoloživom tehnologijom možemo stvoriti uređaj koji bi bio klinički koristan pacijentima koji su izgubili mogućnost govora.

Uređaj nije savršen, ističe BBC, jer pojedine glasove "izgovara" bolje od drugih. No, u testnoj fati slušatelji su mogli razumjeti čak 70 posto onoga što je "izgovoreno" putem moždanog usatka, a to je znatno bolje od dosadašnjih rješenja.

Pomoć i za djecu s cerebralnom paralizom

Razvije li se ova tehnologija, ona bi mogla drastično olakšati život pacijentima s motoričkim poremećajima, ozljedama mozga, karcinomom grla, moždanim udarom i neurodegenerativnim bolestima poput multiple skleroze i Parkinsonove bolesti.

S druge strane, s obzirom na to da se tehnologija bazira na moždanim valovima s područja odgovornih za pomicanje usana, čeljusti, jezika i glasnica, ne bi bila ni od kakve koristi za one kojima je moždani udar pogodio baš te moždane regije.

- Ovo nije solucija za sve koji ne mogu komunicirati, ali postoji mogućnost da bismo ovakvim usatkom pomogli onima koji nikad nisu govorili, uključujući djecu s cerebralnom paralizom, da nauče govoriti - izjavio je Chang za BBC.

Kako bi testirali uređaj, znanstvenici su formirali skupinu koju su zamolili da ne čine baš nikakve pokrete ustima. Umjesto toga, zamoljeni su da samo čitaju neke rečenice. To je, ističe profesor Chang, jednostavna i prirodna radnja koju mozak može sam prevesti u pokret.

Iako znanstvenici diljem svijeta dijele uzbuđenje američkih istraživača, ima i onih koji smatraju kako se zanemaruje etička komponenta ove tehnologije, a to je da bi se usadak mogao zlorabiti za čitanje ljudskih misli.

Oni umjereniji, poput profesorice s londonskog sveučilišta Sophie Scott, izjavljuju kako je riječ o "vrlo zanimljivom radu jednog sjajnog laboratorija, ali koji je još u ranoj fazi razvoja te nije blizu kliničke uporabe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:07