ZVJEZDANA MOZGOLOMKA

Tim iz Genove riješio MISTERIJU: Hrvat Petar Mimica otkrio uzrok najjačih bljeskova u svemiru

 BDH

Hrvatski znanstvenik Petar Mimica otkrio je uzrok do sada najjačih bljeskova u svemiru. 'Bljeskovi' možda i nisu prava riječ, jer je Mimica uspio objasniti zračenje gama zraka u trajanju od čak pola sata, iako je uobičajeno da takav fenomen, zabilježen kod umirućih zvijezda, traje tek oko pola minute, a rezultati su objavljeni u časopisu Nature .

Tim Andaluzijskog Instituta za Astrofiziku u Granadi, koji predvodi Christina Thorne, a u kojem se nalazi i Mimica, pregledali su podatke koje je sakupio NASA-in svemirski teleskop SWIFT kako bi pronašli uzrok dugotrajnog zračenja gama zraka.

Ovo zračenje, obično u trajanju od 20 do 40 sekundi, izbacuju crne rupe, koje nastaju nakon smrti masovnih zvijezda. Mlaz materije i zračenja koje izbacuje ovo tijelo dostižu gotovo brzinu svjetlosti, a energija koja se na taj način stvara ekvivalent je energiji koju bi Sunce izbacilo u 10 milijardi godina.

Ali zvijezda GRB 101225A ima bljesak koji traje pola sata, što je fenomen koji do sada nije mogao biti objašnjen.

Mimica i kolege su predložili teoriju koja navodi kako je ovo nebesko tijelo nastalo spajanjem neutronske zvijezde sa helijevom jezgrom džinovske 'obične' zvijezde. Neutronska zvijezda 'pojela' je jezgru zvijezde, a polusatni fenomen rezultat je (gotovo) jedinstvenog slučaja u svemiru. Sličan fenomen zabilježen je i 2006. godine, a ti podaci su samo potvrdili teoriju tima iz Granade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:16