VELIKO OTKRIĆE

U BARI PORED CESTE SASVIM SLUČAJNO OTKRILI DOSAD NEPOZNATU I VRLO TAJANSTVENU VRSTU ŽABE 'Imali smo sreće da smo ih uhvatili usred parenja...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2019. u 00:00

cc / Sonali Garg & S. D. Biju

Dok mnogim životinjama prijeti izumiranje, iz Indije dolazi senzacionalna vijest - znanstvenici su otkrili potpuno novu vrstu žaba.

Indijska doktorandica Sonali Garg i njezin mentor Sathyabhama Das Biju, u Indiji poznat i kao svojevrsni 'kralj žaba', novu vrstu su pronašli sasvim slučajno, u nekoj bari uz cestu, tijekom ekspedicije na jugu Indije, na području Zapadnih gata, a pripada potpuno novoj biološkoj grupi. Znanstvenici su je, zbog njene dosadašnje skrivenosti, prozvali Mysticellus odnosno "tajanstvena".

Dvoje znanstvenika na ovom je otkriću radilo čak tri godine tijekom kojih su detaljno istraživali vrlo plodno i bogato područje Zapadnih Gata, gdje vlada izuzetna bioraznolikost.

- Naše otkriće, u kojem smo utvrdili postojanje potpuno nove vrste u jednoj od najistraženijih regija, upućuje da poznavanje svijeta vodozemaca ipak još nije potpuno. Očito je da na ovom području još ima mnogo toga za istražitii - rekla je Sonali Garg, prenosi BBC.

- Ova vrsta žabe dosad je bila nepoznata vjerojatno zbog činjenice što se na mjestu na kojem smo je mi uočili pojavljuje tek četiri dana godišnje radi parenja, dok ostatak razdoblja vodi samozatajan život na manje pristupačnoj lokaciji.

Znanstvenici su stečenu pozornost svjetskih medija iskoristili kako bi pozvali na racionalniju brigu o okolišu i ugroženim životinjskim vrstama.

- Indijski vodozemci suočavaju se s brojnim prijetnjama i problemima, naročito zbog uništavanja njihova životnog prostora. Ova vrsta žabe koju smo otkrili može živjeti samo na području bez prometa, poljoprivrede i ljudskih naselja. S obzirom da još uvijek znamo vrlo malo o navikama ove vrste, potrebno je zaštititi ovo područje - rekla je znanstvenica za BBC.

Foto: Sonali Garg & S. D. Biju / cc


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo