SAVRŠENO OČUVANA

U CRNOM MORU PRONAĐENA NAJSTARIJA OLUPINA BRODA 'Naslonjena je na jedan bok, još uvijek ima jarbol, kormilo...Ovakvo nešto ne vidite svaki dan'

 Profimedia, Ferrari

Najstarija u potpunosti netaknuta olupina grčkoga trgovačkog broda koja datira iz 400. godine prije Krista otkrivena je na dnu Crnoga mora, izvijestili su u utorak članovi englesko-bugarske znanstvene ekspedicije.

"Nikada ne bih pomislio da je moguće pronaći tako očuvanu olupinu plovila iz antičkog razdoblja i to na samo dva kilometra dubine", kazao je jedan od voditelja ekspedicije, profesor Jon Adams, direktor Centra za pomorsku arheologiju Sveučilišta Southampton.

"Ovo će otkriće izmijeniti naše poimanje pomorske gradnje i jedrenja u antičko doba", dodao je.

Ekspedicija Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project - Pomorski arheološki projekt) već tri godine pretražuje dno Crnoga mora duž 2000 četvornih kilometara bugarske obale uz pomoć sonara i vozila na daljinsko upravljanje opremljenog posebnim kamerama namijenjenim za istraživanje morskih dubina. Riječ je o tehnologiji koja je ranije bila na raspolaganju uglavnom naftnim tvrtkama.

Ekipa na čelu s profesorom Adamsom na spomenutom je mjestu otkrila 60 olupina, među kojima su flota ruskih kozaka iz 17. stoljeća te rimski trgovački brodovi s amforama. Najstarija među njima pronađena je na morskoj dubini na kojoj nema kisika, što omogućuje da se "organski predmeti očuvaju i tisućama godina", objasnili su stručnjaci.

"Pronašli smo i ostatke brodica iz još starijeg razdoblja, no ova je savršeno očuvana", istaknula je arheologinja Helen Farr koja surađuje na projektu. "Naslonjena je na jedan bok, još uvijek ima jarbol, kormilo..., ovakvo nešto ne vidite svaki dan."

Znanstvenici su isprva proučavali postupan porast morske razine i nastojali ustanoviti koliko je taj dio crnomorske regije 'uronio' u more. Otkriće brodskih olupina sretna je okolnost našeg istraživanja", dodala je Farr.

Ovaj tip grčkoga trgovačkog broda dosad smo nalazili samo na oslikanim grčkim keramičkim posudama, potvrdili su znanstvenici.

Ekspediciju su zajedno proveli Sveučilište u Southamptonu, Državni arheološki muzej, Akademija znanosti i bugarski Centar za podvodna arheološka istraživanja. Dokumentarni film o projektu počet će se prikazivati danas u Britanskom muzeju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:59