LJEPOTE SVEMIRA

U petak ćemo gledati 'plavi mjesec': Neobičan fenomen koji se opaža tek jednom u dvije i pol godine

 Arhiva

Ovog petka, 31. kolovoza, možete očekivati tzv. plavi mjesec , neobičan fenomen koji se opaža tek jednom u otprilike dvije i pol godine. No, Mjesec ipak neće poprimiti plavu boju, već je to jednostavno naziv za pojavu punog mjeseca dvaput u jednom kalendarskom mjesecu.

Posljednji puta to se dogodilo u ožujku 2011., a sljedeći puta nas taj fenomen čeka tek u srpnju 2015.

Pojave u kojima Mjesec uistinu poprimi plavu boju, gledano sa Zemlje, vrlo su rijetke, a uzrokuju ih tek vulkanske erupcije ili osobito jaki požari. No, ne radi se o svim erupcijama ili požarima, već samo onima zbog kojih u atmosferi završe čestice, npr. vulkanskog pepela, šire od valne duljine crvene svjetlosti (0.7 mikrona). Te čestice ne propuštaju crvenu, no propuštaju druge boje pa promatračima sa Zemlje Mjesec doslovno izgleda plav. Česta popratna pojava u takvim slučajevima je i doslovno ljubičasto Sunce.

Nakon što je Krakatoa u Indoneziji eruptirala 1883 ., u čitavom svijetu je zabilježena pojava plavog mjeseca, i to do dvije godine nakon erupcije. Zbog širine čestica koje je u atmosferu izbacila Krakatoa čak i bijele zrake mjesečine koje se vide kroz oblake bile su plave ili zelene. Zalazi sunca su često bili toliko žarko crveni da su diljem SAD-a u više navrata pozvani vatrogasci jer je izgledalo kao da je došlo do požara.

Osim Krakatoe, i erupcije vulkana Mt. St. Helens u SAD-u 1980., El Chichon u Meksiku 1983. i Mount Pinatubo na Filipinima 1991. uzrokovale su pojavu plavog mjeseca. Jaki požari u Alberti 1950. su pak uzrokovali pojavu plavog ili ljubičastog sunca, koje se u toj boji pokazalo i u Engleskoj, zajedno s plavim mjesecom.

No erupcija Krakatoe bila je specifična i po tome što su se nakon nje po prvi puta u povijesti pojavili tzv. oblaci koji svijetle noću (noctilucent clouds) . Od tada do danas pojavljuju se i dalje, no vrlo rijetko, a znanstvenici ih još uvijek ne razumiju u potpunosti. Obično se vide u ljetnim mjesecima, u vrijeme sumraka, kad je Sunce ispod horizonta pa ih osvjetljava, jer su inače previše blijedi da ih se opazi. Znanstvenici u svakom slučaju upozoravaju da je pojava takvih oblaka znak promjena u atmosferi, a s obzirom da se u današnje vrijeme vide češće i jasnije, smatraju da je njihovo pojavljivanje vezano uz klimatske promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:49