KAKAV PRIZOR

U PETAK ĆEMO MOĆI SVJEDOČITI FENOMENU KOJI SE U OVOLIKOM TRAJANJU NEĆE PONOVITI DO 22. STOLJEĆA Navečer će biti vidljiv Mjesec u posebnom 'izdanju'

OBJAVLJENO:
 • 25.07.2018. u 00:00

 • Profimedia, Mega Agency

  Kalifornija, 2018.

   

  Iz NASA-e kažu da će ovog petka najduža potpuna pomrčina Mjeseca u 21. stoljeću to nebesko tijelo na 103 minute obojati u crveno-narančastu boju, piše ABC News.

  Znanstvenik NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard Noah Petro kaže da se pomrčina neće moći vidjeti iz Sjeverne Amerike, ali da će promatrači zvijezda na Bliskom istoku, južnoj ili istočnoj Africi, zapadnoj i jugoistočnoj Aziji te Indiji moći vidjeti ovaj rijedak fenomen. Ako im to, naravno, dopusti vremenska prognoza.

  Profimedia, FameFlynet UK

  London, 2015. godine

   
  Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

  Peking, 2018.

  Na tim će područjima potpuna pomrčina Mjeseca trajati jedan sat i 42 minute, a cijeli će događaj trajati ukupno šest sati i 13 minuta. Primjerice, stanovnici Australije moći će vidjeti pomrčinu dok Mjesec bude zalazio dok će oni u istočnom Brazilu i zapadnoj Europi pomrčinu moći vidjeti dok bude izlazio.

  Mjesec kakav će biti vidljiv u petak poznat je pod imenom "krvavi" i nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme.

  Profimedia, Zuma Press - News

  Kalifornija, 2014. godine

   
  Profimedia, Caters News

  Džakarta, 2018. godine

  Iz Hrvatskog astronomskog saveza izvještavaju da će pomrčina biti vidiljiva iz Hrvatske, a astronomska društva i druge organizacije diljem Lijepe naše organiziraju gledanje pomrčine putem teleskopa. Građani i gosti Daruvara, Dubrovnika, Đakova, Koprivnice, Korčule, Korenice, Križevaca, Kutine, Lošinja, Ogulina, Omiša, Pule, Rijeke, Split, Varaždina, Zadra i Zagreba moći će ovaj fenomen vidjeti u petak od 20:25 sati pa nadalje, a kada i gdje trebate doći provjerite na internetskim stranicama Hrvatskog astronomskog saveza.

  Profimedia, Alamy
   
  Profimedia, Alamy

  Prema trenutnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, petak će u većem dijelu unutrašnjosti i na sjevernom primorju biti promjenljiv, tako da šanse za promatranje ovog fenomena postoje, ali nije isključeno da sve poremeti kakva lokalna nestabilnost, dok se u južnijim predjelima očekuje uglavnom vedra večer, idealna za promatranje pomrčine.

  Izdvajamo