PANEL MODERIRALA TANJA RUDEŽ

U RIJECI ODRŽANA KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI ZNANOSTI U HRVATSKOJ 'Naše je društvo sve izloženije pseudoznanosti, znanost se proglašava ideologijom...'

    AUTOR:
    • Luka Benčić

  • OBJAVLJENO:
  • 07.07.2018. u 11:57

 

- Znanost nema alternative, poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija na konferenciji Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci o budućnosti znanosti i obrazovanja u RH pod nazivom "Science first" ili "Znanost, a ne predrasude“.

Cilj je, prema njezinim riječima, senzibilizirati širu javnost za važnost znanosti u društvu koje je sve više izloženo pseudoznanosti. Kako je istaknula rektorica, živimo u vremenu u kojem se znanost proglašava ideologijom, poput bilo koje druge ideologije.

 

- Imali smo dojam da smo svoje bitke izborili i da nove borbe više neće biti potrebne - rekla je Prijić-Samaržija, ističući da znanstvenici ne bi smjeli bježati od suodgovornosti za takvu situaciju.

 

Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci, prvi takve vrste u Hrvatskoj, svojevrsni je znanstveni "dream team" koji, prema riječima rektorice, nije samo dekorativnog karaktera. Članovi su ugledni hrvatski znanstvenici sa svjetskom karijerom - prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta J. W. Goethea u Frankfurtu na Majni, prof. dr. sc. Igor Mezić s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari, prof. dr. sc. Nenad Mišćević sa Sveučilišta u Mariboru i Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, prof. dr. sc. Aleksandra Kanjuo Mrčela sa Sveučilišta u Ljubljani, prof. dr. sc. Winfried Pickl s Medicinskog sveučilišta u Beču, prof. dr. sc. Dražen Prelec s Massachusettskog instituta za tehnologiju i prof. dr. sc. Igor Žutić sa Sveučilišta u Buffalu.

 

Pod moderiranjem novinarke Jutarnjeg lista Tanje Rudež, u TED talks maniri članovi tima predstavili su publici čime se bave, odaslavši poruku o važnosti znanosti u današnjem društvu koja se ne bi smjela dovoditi u pitanje.

 

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo