TONČI TADIĆ

UGLEDNI STRUČNJAK ZA JUTARNJI Što je prljava bomba i koliko je opasna?

 Nina Djurdjevic / CROPIX / Nina Djurdjevic / CROPIX

Muslim Al-Britani, navodi stručnjak za oružje koji radi za Islamsku državu (IS), ovih je dana uznemirio Zapad tvrdnjom da islamski militanti posjeduju tzv. prljavu bombu. Još u srpnju ove godine službeni je Bagdad priopćio kako su džihadist na Sveučilištu Mosul, jednom od najvećih istraživačkih i obrazovnih centara na Srednjem istoku, ukrali 40 kilograma urana.

Upućeni tvrde kako to nije dovoljno za izradu pravog nuklearnog oružja, ali bi moglo poslužiti za izradu tzv. prljave bombe. O prljavoj bombi za Jutarnji list govori dr. Tonči Tadić, poznati nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Što je ‘prljava bomba’?

- ‘Prljava bomba’ sastoji se od eksploziva koji je okružen radioaktivnim materijalom. Pri eksploziji se radioaktivni materijal raspršen u sitne čestice rasipa po velikoj površini i kontaminira je. Kao radioaktivni materijali u ‘prljavoj bombi’ navjerojatnije bi bili korišteni radioaktivni izvori koji se koriste u medicini ili u industriji, recimo kobalt-60 ili cezij-137, pa su zato i lako dostupni.

Po čemu se ‘prljava bomba’ razlikuje od nuklearne bombe?

- Kod fisijske nuklearne bombe riječ je o lančanoj reakciji cijepanja jezgri urana-235 ili plutonija-239, pri čemu se oslobađa velika energija u vidu toplinskog zračenja, radioaktivnog zračenja i udarnog vala, uz naravno rasipanje radioaktivnih čestica. Kod ‘prljave bombe’ nema udarnog vala i velikog razaranja, nema ‘gljive’, nema toplinskog zračenja, ali ima rasipanja radioaktivnih čestica u okoliš.

Je li teško napraviti ‘prljavu bombu’?

- Najteže je doći do radioaktivnog izvora koji bi se razorio i raspršio pri eksploziji. Ostatak konstrukcije je najobičniji eksploziv s vremenskim upaljačem, da se teroristi mogu skloniti prije eksplozije bombe.

Kakve posljedice izaziva eksplozija ‘prljave bombe’?

- U prvom redu udisanje radioaktivnih čestica na mjestu eksplozije dovelo bi do visoke šanse za pojavu raka kod skoro svih koji bi tome bili izloženi. Osim toga, eksplozija ‘prljave bombe’ izbacila bi na nekoliko desetaka godina iz upotrebe objekte iznad ili pored kojih je eksplodirala. Ako je riječ o vodocrpilištu, grad zadugo ostaje bez dijela vodoopskrbe. Ako je riječ o aerodromu ili kolodvoru ili luci - možete zaboraviti na njihovu upotrebu više desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:06