SEIZMOLOZI

UPOZORENJE PROFESORA S PMF-a 'Idućih dva-tri mjeseca očekuje se serija potresa. Neki će se osjetiti, vjerojatno i jako'

 Damjan Tadic / CROPIX
 

Zagreb je u nedjelju ujutro pogodila serija jakih potresa od kojih je prvi u 6 sati i 24 minute bio magnitude 5,5 prema Richteru. To je najsnažnije podrhtavanje tla u našem glavnom gradu u posljednjih 140 godina: podsjetimo, 1880. godine Zagreb je pogodio potres magnitude 6,3 prema Richteru.

Nakon “glavnog udara” uslijedio je niz ipak manje snažnih podrhtavanja tla: u 6.01 zabilježeno je 4,8, a u 6.41 magnituda potresa bila je 3,4 prema Richteru.

- Već godinama upozoravamo da bi Zagreb mogao pogoditi snažan potres kao povijesni iz 1880. godine. Ipak, za razliku od povijesnog potresa, ovaj epicentar nije bio u Kašini, nego u Markuševcu ili Remetama, dakle u Zagrebu - rekao nam je jedan od vodećih hrvatskih seizmologa, prof. Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu. Tijekom nedjelje zabilježene su stotine slabijih potresa, a podrhtavanja tla osjetit ćemo i idućih tjedana i mjeseci.

Zagreb, 100310.
Geofizicki zavod 'Andrija Mohorovicic', Horvatovac bb.
Marijan Herak, vodeci hrvatski seizmolog.
Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
Vjekoslav Skledar / CROPIX
Marijan Herak

- I idućih dva-tri mjeseca očekuje se serija potresa. Neki će se osjetiti, vjerojatno i jako. Ne možemo reći da se neće dogoditi i jači potres, ali ipak mislim da je ta vjerojatnost mala - naglasio je Herak.

Naša je zemlja u seizmički aktivnom području, gdje se duboko ispod površine zemlje Jadranska mikroploča pomiče prema sjeveroistoku oko jedan centimetar godišnje te gura i izdiže Dinaride. Seizmički je najaktivnije područje južne Dalmacije, a u kopnenom dijelu Hrvatske šire područje Medvednice. Također, seizmički je aktivno i kvarnersko područje, odnosno šire riječko područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:27