OPASNOST

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE UGLEDNOG ASTROFIZIČARA 'Zemlju i sav život na njoj mogla bi uništiti Sunčeva superbaklja!'

 Screenshot YouTube

Solarne eksplozije na Suncu mogle bi stvoriti takozvanu ‘superbaklju’ toliko snažnu da uništi Zemlju, upozorili su znanstvenici.

Stručnjaci su proučavali magnetska polja na površini gotovo 100.000 zvijezda kako bi izračunali vjerojatnost takvog apokaliptičnog scenarija.

Profesor na danskom sveučilištu Aarhus i astrofizičar Christoffer Karoff rekao je: ‘Nismo očekivali superbaklje na zvijezdama čija su magnetska polja usporediva sa Sunčevim. Time se otvara mogućnost da Sunce generira superbaklju što je vrlo zastrašujuća pomisao.’

Od svih zvijezda sa superbakljama koje su Karoff i njegov tim analizirali, oko deset posto ih ima magnetsko polje slične jačine ili slabije od Sunčevog, prenosi britanski Sun .

Premda nije pretjerano vjerojatno, nije ni nemoguće da se u Sunčevoj atmosferi dogodi eksplozija koja bi se mogla nazvati ‘superbakljom’.

Nekoliko činjenica o solarnim bakljama:

- Zemlju često pogodi solarna erupcija pri čemu Sunce izbacuje val nabijene plazme u svemir.

- Velike količine vruće plazme stvaraju potencijalno opasne baklje.

- Velike baklje mogu srušiti navigacijske i komunikacijske sustave na Zemlji, te opskrbu strujom.

- Posljednja ogromna baklja 1989. godine izazvala je geomagnetsku oluju koja je bez struje ostavila kanadsku pokrajinu Quebec, a događaj je poznat pod nazivom 'Carrington Event'.

- Geološki su dokazi pokazali da je Sunce vjerojatno proizvelo malu superbaklju 775. godine.

Sunčeva baklja je velika eksplozija u Sunčevoj atmosferi koja stvara elektromagnetsko zračenje na svim valnim duljinama. Eksplozija traje minutu do desetak minuta, a snagu dobiva iznenada, oslobađanjem magnetske energije iz korone.

Pogledajte spektakularnu snimku eksplozije na Suncu i izbacivanja solarne baklje iz 2012. godine, a opširnije o tome možete pronaći na ovom linku .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:56