ŽIVOT IZVAN ZEMLJE

Vatikan o svemiru i izvanzemaljcima

 Uforeview
Sveta Stolica okupila je znanstvenike u raspravi o životu izvan našeg planeta. Mogla bi postojati i druga bića u svemiru, također inteligentna, koja je stvorio Bog. To nije u sukobu s našom vjerom - izjavio je Jose Funes, isusovački astronom

ZAGREB - Giordana Bruna inkvizicija je 1600. godine spalila na lomači među ostalim i zbog hereze jer je smatra da je Zemlja samo jedan od “brojnih svjetova u beskonačnom svemiru”. Nakon gotovo 410 godina od Brunove smrti Sveta stolica pozabavila se tim “brojnim svjetovima” organiziravši prvi konferenciju posvećenu životu izvan našeg planeta.

- Inicijativa za konferenciju rođena je u okviru Međunarodne godine astronomije - rekao je Jose Funes, isusovački astronom i direktor Vatikanskog opservatorija koji je jedan od organizatora petodnevne konferencije koja je jučer završila u Rimu.

Konferencija je okupila predstavnike Crkve te znanstvenike zaokuopljene astrobiologijom (ne smije se miješati s astrologijom) od kojih su mnogi ateisti. Znanstvenici su predstavili svoje spoznaje o tome kako je život mogao nastati na Zemlji, što bi nam ekstremofilni mikrobi” koji preživljavaju na najsurovijim mjestima mogli poručiti o mogućem životu na ostalim planetima te kako bi se različite forme života mogle detektirati u Sunčevom i ostalim sustavima.

- Što se tiče inteligentnog života izvan Zemlje, o njemu još nemamo nikakvih dokaza. No, baš kao što mnoštvo bića postoji na Zemlji, tako bi mogla postojati i druga bića u svemiru, također inteligentna, koja je stvorio Bog. To nije u sukobu s našom vjerom jer ne može ograničiti Božju kreativnu slobodu - izjavio je Jose Funes.

No, nisu se svi sudionici konferencije složili s njim.

- Otkriće druge geneze moglo bi imati golemo duhovno značenje. Realna prijetnja mogla bi biti otkriće ekstraterstrijalne inteligencije. Ako su živa bića svuda u svemiru, kršćani su u strašnom škripcu jer vjeruju da je Bog utjelovljen u Isusu Kristu kako bi spasio čovječanstvo, a ne dupine, čimpanze ili male zelene na ostalim planetima - rekao je Paul Davis, kozmolog sa Sveučilišta Arizona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:39