SPOZNAJA

VAŽNO OTKRIĆE UGLEDNIH FRANCUSKIH ZNANSTVENIKA Na tragu su uzroka čestog poremećaja o kojemu se ne govori puno, a roditelje i djecu baca u očaj

 Profimedia, Panthermedia

Francuski znanstvenici tvrde da su na tragu potencijalnog uzroka disleksije, specifičnog poremećaja čitanja, piše BBC.

Američki stručnjak za disleksiju ističe kako je istraživanje vrlo uzbudljivo te podcrtava povezanost između vida i disleksije. Ističu, ipak, kako ovo ne vrijedi za sve osobe koje boluju od disleksije.

Disleksija se očituje u brkanju, izostavljanju i nadodavanju slova pri čitanju. Osobe koje su disleksične često imaju problema s čitanjem i pisanjem.

U istraživanju Sveučilišta Rennes u Francuskoj sudjelovalo je 30 disleksičara te 30 osoba koje nemaju disleksiju. Proučavali su njihove oči te su uočili različitosti u mrljama koje se nalaze duboko u oku, gdje su smješteni receptori za boje, plavi, zeleni i crveni.

Kod ljudi koji nisu disleksičari, otkrili su da je plavi receptor u jednome oku okrugao, a u drugome oku duguljastog ili nejednakog oblika, pri čemu je okrugao dominantniji.

Pritom disleksičari imaju u oba oka okruglaste mrlje, što znači da nijedno oko nije dominantno.

Na taj način, tvrde znanstvenici, dolazi do zbunjenosti u mozgu jer dobiva dvije različite slike iz očiju.

Znanstvenici Guy Ropars i Albert le Floch tvrde da bi nedostatak asimetrije mogao biti biološka i anatomska polazna točka za poremećaj u čitanju i govoru.

Profesor John Stein, stručnjak za disleksiju i predavač u području neuroznanosti na Sveučilištu Oxford tvrdi da postojanje dominantne mrlje u jednom oku znači da postoji bolja povezanost između dviju strana mozga, a slijedom toga i jasniji vid.

Tvrdi da je istraživanje zanimljivo jer ističe važnost dominantnog oka prilikom čitanja. No, upozorava kako rezultati istraživanja ne daju odgovor na pitanje zašto postoje te razlike među ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56