ŠTO RADI MIKROBIOM?

Većina stanica u našem tijelu uopće nisu ljudske, a utječu na naše zdravlje i raspoloženje!

Ilustracija
 iStock

Prosječan čovjek u sebi nosi više bakterija nego vlastitih stanica. Prema nedavnoj procjeni znanstvenika, na 30 bilijuna ljudskih stanica, u tijelu odrasle osobe nalazi se oko 40 bilijuna bakterija. Među njima možda i ima potencijalno opasnih, no u zdravog čovjeka radi se o njegovom prirodnom ‘mikrobiomu’, simbiotskim bakterijama koje se nalaze posvuda u našim tijelima. Individualni ‘potpis’ svakog mikrobioma toliko je jedinstven da se čak može koristiti za identifikaciju osoba.

Jedna od glavnih funkcija našeg mikrobioma je probava - bakterije koje žive u našem probavnom traktu omogućavaju nam da probavimo hranu i dobijemo potrebne hranjive tvari, koje ne bi mogli bez njihove pomoći. Znanstvenici sada vjeruju kako bakterije u našoj utrobi imaju znatan utjecaj i na našu tjelesnu težinu. Različite kolonije bakterija rastavljaju hranu na različite načine, što dovodi do skokova u pojavi šećera u krvi. Određene podvrste bakterija povezane su s povišenim tjelesnim masnoćama, što otvara nove mogućnosti za borbu protiv pretilosti.

Bakterije iz našeg mikrobioma djeluju i kao zaštitari našeg organizma, time što nas štite od opasnih bakterija. Surađuju sa stanicama imunosustava i pomažu im u pripremanju za bitku s različitim prijetnjama. Kako pišu mikrobiolozi sa Stanforda Justin i Erica Sonnenburg u svojoj novoj knjizi ‘Dobra utroba’, bakterije u našem probavnom sustavu mogu čak utjecati na naš mozak i raspoloženje. Kemikalije koje proizvode mogu direktno ili indirektno utjecati na kemijske spojeve u našim mozgovima. Neke bakterije proizvode serotonin, ključni neurotransmiter, čiji manjak može uzrokovati depresiju.

Naše mikrobiome potrebno je pažljivo održavati, tvrde Sonnenburgovi. Potrebno je uzimati prehranu bogatu vlaknima, a korisni su i probiotičke hrane, poput fermentiranih mliječnih ili biljnih proizvoda. Bakterije razmjenjujemo svakodnevno s obitelji, prijateljima, kolegama i kućnim ljubimcima, i svaka promjena može imati utjecaj na našu probavu, naše raspoloženje, naše zdravlje. Znanstvenici su još uvijek daleko od potpunog razumijevanja mikrobioma, no ovo novo područje istraživanja ljudske biologije u zadnje vrijeme uzima sve više maha, kako postaje sve jasnije koliko je važna po naš život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:27