KAKO JE TEKLA VODA?

VELIKI MISTERIJ PROŠLOSTI MARSA KOJI JE ZAPANJIO ZNANSTVENIKE U potrazi za odgovorima Curiosity srušio teoriju koju je krenuo dokazati!

 ISRO/ISSDC/Emily Lakdawalla

NASA-in robotski rover Curiosity otkrio je potpuno neočekivani paradoks iz davne povijesti Marsa- iako je potvrđeno kako je na površini crvenog planeta nekada tekla voda, podaci o sastavu atmosfere u to doba pokazuju kako je postojanje tekuće vode trebalo biti nemoguće.

Prije 3,7 milijardi godina, Marsova atmosfera bila je znatno gušća nego danas, no Sunce je tada isijavalo samo trećinu energije koju sada odašilje.

Prema postojećim modelima, atmosfera Marsa morala je biti puna ugljikovog dioksida, kako bi površinska temperatura mogla biti dovoljno visoka za postojanje vode u tekućem stanju. No, geološka analiza sedimenta iz tog perioda nije otkrila nikakve tragove ugljikovog dioksida.

Curiosity je analizirao uzorke kamena u krateru Gale, u kojem su izložene naslage stijenja iz doba tekuće vode na Marsu, u potrazi za karbonatima - spojevima koji nastaju kada se ugljikov dioksid spaja s magnezijem, željezom ili drugim pozitivno nabijenim ionima u vodi. Iako su u Marsovskom kamenju pronađeni brojni elementi koji bi stvarali karbonate u kombinaciji s vodom i ugljikovim dioksidom, nisu pronađeni nikakvi tragovi karbonata.

Nalazi se jednostavno ne poklapaju s prihvaćenom teorijom, objasnio je Thomas Bristow, glavni znanstvenik na CheMin instrumentu rovera Curiosity, koji proučava kemijski sastav minerala.

- Potpuno nas je zatekla odsutnost karbonata u sedimentu koji je rover proučio. Bilo bi jako teško imati tekuću vodu čak i kad bi razina ugljikovog dioksida bila sto puta veća nego što nam govore dokazi u kamenju, rekao je Bristow.

S druge strane, četiri desetljeća proučavanja površine Marsa iz orbite, kao i brojni podaci s površine, pružili su nepobitne dokaze kako je nekad na površini Marsa tekla voda, te da je postojao aktivni hidrološki ciklus, s vodenim površinama, isparavanjima, formacijom oblaka i padalinama.

Činjenica da imaju dva seta dokaza koji se međusobno ne poklapaju značit će odbacivanje postojeće teorije, dok će brojni znanstvenici sada pred sobom imati novi izazov - pronaći teoriju koja bi objasnila postojanje tekuće vode bez prisustva ugljikovog dioksida u atmosferi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:49