ERC

VELIKI USPJEH PROFESORICE S FILOZOFSKOG U ZAGREBU Dobila je znanstveni Oscar, njen je projekt odabran u elitno društvo

Jasenka Gudelj
 Filozofski fakultet
 

Jasenka Gudelj, izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prva je hrvatska znanstvenica u domovini koja je dobila prestižni projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC) iz područja društveno-humanističkih znanosti. ERC-ovi projekti najkompetitivniji su u EU, a često ih nazivaju “znanstvenim Oscarima”. Od 2007. godine do danas hrvatski znanstvenici koji rade u domovini osvojili su osam ERC-ovih projekata.

U idućih će pet godina trajanja oko dva milijuna eura vrijednog projekta dr. Jasenka Gudelj i njezin tim istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

- Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene - rekla je Jasenka Gudelj, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti FF-a.

Filozofski fakultet
Jasenka Gudelj

Projekt Jasenke Gudelj odabran je u elitno društvo od 78 projekata od 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Istraživački tim dr. Jasenke Gudelj čine dr. Ana Marinković i dr. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će biti zaposleni na projektu.

Jasenka Gudelj diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala je 2008. godine pri School for Advanced Studies Venice u Italiji. Zbog međunarodne vrijednosti njezine disertacije dodijeljena joj je dodatna titula Doctor Europaeus. Poslijedoktorski se usavršavala pri Sveučilištu u Pittsburghu (SAD) i Institutu Max-Planck za povijest umjetnosti u Rimu. Od 2000. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje i istražuje teme iz povijesti umjetnosti i arhitekture od 15. do 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:51