RAZDOBLJE NEOLITIKA

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Kod Osijeka nađeno 18 urni i šest figurica izrađenih prije nevjerojatnih 6000 godina

Osijek, 220518.
U Satnici Valpovackoj arheolozi su pronasli 18 urni i nekoliko figurica razlicite starosti na lokalitetu za kojeg se do sada nije ni znao da je bio naseljen u razdoblju prije sest tisuca godina. Na fotografiji: Slavko Galiot voditelj projekta na arheoloskom nalazistu u Satnici Valpovackoj.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

 

Čak 18 urni i šest figurica pronađeno je tijekom radova na zaobilaznici u mjestu Petrijevci nedaleko od Osijeka. Starost urni je, procjenjuje se, oko 3300 godina, a figurice su izrađene prije nevjerojatnih šest tisuća godina. Na terenskom pregledu prije gradnje prometnice pronađeni su arheološki nalazi, pa je angažirana privatna tvrtka Delmatgaliot, koja je započela iskopavanja.

Nitko od njih nije očekivao da će pronaći nešto ovoliko uzbudljivo - nikad prije u našoj zemlji nije na jednome mjestu, u dvije jame koje se nalaze jedna do druge, pronađeno toliko fragmenata različitih figura. Njihova brojnost sugerira da je u blizini naselje, kaže Marcel Burić, profesor neolitika na Odsjeku na arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

 

- Da smo pronašli jednu ili dvije figure, ne bismo mislili da je riječ o tome da u blizini postoji naselje. No, nije moguće da ih toliko, primjerice, ispadne iz torbe nekom putniku, pa smo čvrsto uvjereni da je naselje blizu - smatra Burić.

Ono što je posebno kod pronađenih predmeta jest činjenica da su lokalnog karaktera, odnosno, očigledno je da su ih radili domaći majstori u svojim radionicama - tvrdi Slavko Galiot, voditelj projekta iskapanja. Riječ je o višeslojnom nalazištu - iznad sloja sopotske kulture su pronađeni oni iz Kulture polja sa žarama. Riječ je o urnama koje sadrže ostatke pokojnika, koje su položene u zemlju negdje u razdoblju of 1300 do 1100 godina prije nove ere. Iznad toga je bio sloj artefakata iz rimskog doba, iznad čega su pak bili oni iz Srednjeg vijeka. Sve to pokazuje kontinuitet življenja na ovoj lokaciji, ističe Galiot.

Osijek, 220518.
U Satnici Valpovackoj arheolozi su pronasli 18 urni i nekoliko figurica razlicite starosti na lokalitetu za kojeg se do sada nije ni znao da je bio naseljen u razdoblju prije sest tisuca godina. Na fotografiji: Slavko Galiot.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Slavko Galiot

 

Sopotska kultura je neolitička kultura na prostoru istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Naselja su u tom razdoblju bila podizana na prirodno povišenim obalama rijeka i potoka, u močvarnim i vodoplavnim područjima. Pravokutne su kuće bile građene od drva i u tehnici pletera, ponekad su bile podijeljene u više prostorija. Pronađena su brojna oruđa od kosti, kremena, opsidijana i glačanih eruptivnih stijena, kao i keramičko posuđe raznovrsnih oblika.

- Ovo je velika stvar za znanost. Figurice koje smo našli imaju ljudski oblik - riječ je o ženskim likovima i zaista je riječ o lijepim predmetima. Očigledno, to nisu bile igračke; osim po stilu izrade, to smo zaključili i po tome što je svaka od tih figurica imala rupu na glavi pa su vjerojatno na nečemu visile. Očigledno su to bili svojevrsni idoli - pojašnjava Galiot.

Osijek, 220518.
U Satnici Valpovackoj arheolozi su pronasli 18 urni i nekoliko figurica razlicite starosti na lokalitetu za kojeg se do sada nije ni znao da je bio naseljen u razdoblju prije sest tisuca godina. Na fotografiji: Pronadjene figurice i urne
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
 

Burić je oprezniji kada je riječ o funkciji figurica. Stil izrade pokazuje da ih je stvorio neki domaći žitelj iz neolitika, koji je očigledno imitirao umjetnike s istoka. Figuralna plastika koja je dosad pronađena u našoj zemlji inače nije ovakva - nema veoma stilizirani torzo, bez glave, oblika obrnutog trokuta, što je već kanon novog razdoblja koje slijedi neposredno nakon neolitičkog.

- Kultovi tog doba su štovali ženu, pa je pitanje što je zapravo taj kult i što točno znači ta mobilnost glave u odnosu na identitet? One vrlo vjerojatno pokazuju trenutak kada se društvo u skladu s novim periodom mijenja, a s njim i umjetnost te aspekt kulta. Ove figure su fascinantne po tome što stilski pokazuju kraj neolitika i prve obrise novog vremena - ističe Burić.

Osijek, 220518.
U Satnici Valpovackoj arheolozi su pronasli 18 urni i nekoliko figurica razlicite starosti na lokalitetu za kojeg se do sada nije ni znao da je bio naseljen u razdoblju prije sest tisuca godina. Na fotografiji: Pronadjene figurice i urne
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
 

O pravoj starosti predmeta zasad mogu samo nagađati, kaže, jer su uzorci kosti i ugljena pronađenih uz figurice tek poslani na radiokarbonsku analizu. No, na temelju drugih nalaza pronađenih uz te predmete, procijenjena je njihova starost. Arheolozi očekuju odstupanje od dvjestotinjak godina, no ne više.

- Očigledno je na ovom području bilo naselje, i to vrlo moćno. To smo zaključili po bogato ukrašenim figuricama, kao i alatkama od opsidijana, koje smo pronašli. Riječ je o vulkanskom staklu kojeg nema na našim prostorima, što pokazuje kako su ljudi tog doba imali veze s udaljenim mjestima. Znači da su bili moćni i imali jako kulturu - ističe Galiot. Pronađeni predmeti još su u fazi obrade, nakon koje će se poslati u Arheološki muzej u Osijeku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo