BRŽA I JEFTINIJA DIJAGNOZA

VELIKO OTKRIĆE AMERIČKOG HRVATA Studentskim pokusom stigli do prekretnice u borbi protiv rijetke vrste leukemije

 youtube screenshot, Reuters

Rijetka, ali izlječiva vrsta leukemije uskoro će se moći dijagnosticirati puno brže, efikasnije i jeftinije nego što je bilo do sada, i to zahvaljujući velikom otkriću Amerikanca hrvatskog podrijetla Jeralda Radicha. Znanstvenici iz Seattlea prošli tjedan su objavili da će u budućnosti mrlja osušene krvi na papiru biti dovoljna za otkrivanje kronične mijelocitne leukemije. Do sada se dijagnoza mogla dobiti direktno iz krvi, što je uveliko usporavalo proces transfera uzoraka iz svih dijelova svijeta u centre za dijagnozu. Osim toga, sam transfer je bio skup i nedostupan za mnoge, a sada će sve ići brže i lakše.

Dr. Jerald Radich je svjetski priznati specijalist za leukemiju iz centra za istraživanje raka Fred Hutchinson. Kaže da je do ovog velikog ostvarenja došao sasvim slučajno, ali da je stvar 'sigurna'. Testne kartice s mrljama krvi su stizale u centar iz Afrike i Azije, bile su spremljene u pošti ili prtljazi, a na njih nije utjecala na vrućina ni hladnoća tijekom puta.

- Sve je počelo kao studentski pokus školaraca i studenata u mom laboratoriju. Glavna prepreka nam je bio papir. Trebali smo pronaći neki koji neće degradirati RNA 'marker' koji se koristi za otkrivanje bolesti - rekao je Radich za NY Times.

Kronična mijelocitna leukemija veliki je problem u zemljama trećeg svijeta. Nekada je ta bolest značila 'smrtnu presudu', ali danas je situacija neusporedivo bolja zahvaljujući lijeku Gleevec.

Međutim, u siromašnim zemljama i dan danas je problem kasna dijagnoza, ali i poprilično skup transport krvi u europske i američke centre. Doktor Radich se odlučio tom problemu posvetiti još 2009. nakon što je na jednom summitu u Africi shvatio da velika većina bolesnika si ne može priuštiti 600 dolara za slanje uzoraka krvi u Europu i Ameriku.

- Neki moji pacijenti su prodavali kuće i krave kako bi mogli poslati krv - rekao je tada jedan liječnik iz Etiopije.

Inače, doktor Radich je jedan od najvećih stručnjaka za leukemiju u SAD-u. U jednom intervjuu je progovorio o svom životu, poslu, ali i podrijetlu.

- Odrastao sam u Kaliforniji. Moj otac je sin imigranata iz Hrvatske, a majka mi je iz Oklahome. Nitko od njih nema veze s medicinom, ali su mi bili velika podrška - rekao je Radich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:32