ROĐEN U ZAGREBU

VELIKO PRIZNANJE Marin Soljačić dobio prestižnu nagradu za najboljeg mladog znanstvenika

Dragan Matić/CROPIX

Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, jedan je od tri dobitnika „Blavatnik Awards for Young Scientists", nove američke nagrade za najbolje znanstvenike mlađe od 42 godine.

Uz Marina Soljačića (40) nagradu su dobili i harvardska neurobiologinja Rachel Wilson (40) te kemičar Adam Cohen (35), također s Harvarda. Novu nagradu ustanovila je zaklada američkog milijardera ukrajinskog porijekla Leonarda Blavatnika u suradnji s New York Academy of Sciences (NYAS), a u konkurenciji su bila 322 znanstvenika sa 164 američka sveučilišta. Njih 30 ušlo je u uži izbor, a naposlijetku Zagrepčanin Marin Soljačić postao je jedan od laureata.

- NYAS je napravio prilično detaljan natječaj: pitali su sve vodeće fakultete i institucije iz SAD-a da im pošalju svoje najbolje kandidate, mlađe od 42 godine, za svaku od tri kategorije. Već sama činjenica da je MIT odlučio kandidirati mene za kategoriju fizikalne znanosti i inženjerstvo je za mene veliko priznanje. Ukratko, ova nagrada je za mene velika čast – rekao nam je Marin Soljačić kome je pripalo 250.000 dolara.

Marin Soljačić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika mlađe generacije. Rođen u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Marin Soljačić (40) diplomirao je 1996. godine fiziku i elektrotehniku na MIT-u u Bostonu, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta u prirodnim i tehničkim znanostima koje je dalo više od 60 nobelovaca.

Doktorirao je 2000. godine na Princetonu, a zatim se vratio na MIT gdje je 2011. godine postao jedan od najmlađih redovnih profesora. U SAD-u je već nagrađen priznanjima poput “Adolph Lomb Medal”, američke udruge za optiku, TR35, koji časopis Technology Review dodjeljuje najboljim mladim inovatorima na svijetu i “stipendije za genije” američke zaklade MacArthur.

Marina Soljačića mediji su nazvali “novim Teslom” zbog njegova otkrića WiTricity, koncepta bežičnog prijenosa energije na sobnoj udaljenosti. WiTricity je već našao primjenu na tržištu u bežičnom punjaču za iPhone 5.

Tagovi

Izdvajamo