NIŠTA OD ARMAGEDONA

VIDEO I NASA se bavi proročanstvima o SMAKU SVIJETA 2012. Znanstvenici: Ne brinite, nećemo svi poginuti!

 NASA
Od početka vremena, bilo je doslovno na stotine tisuća predviđanja kraja svijeta, no još uvijek smo ovdje, podsjeća Dan Yeomans iz NASA-e

Znanstvenici iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon objavili su novi video u kojemu otklanjaju sve strahove vezane uz "Majansku apokalipsu" - skup različitih tvrdnji koje internetom masivno šire uvjerenje kako će smak svijeta nastupiti 21. prosinca 2012. godine, piše Huffington post .

Voditelj ureda za objekte bliske zemlji Dan Yeomans u videu strpljivo prolazi preko liste najčešće citiranih scenarija sudnjega dana. Počinje sa samim majanskim kalendarom, ističući da činjenica što kalendar završava 21. prosinca 2012. godine ne znači ništa sama po sebi. "To nije kraj njihovog kalendara," objašnjava Yeomans, "to je kraj jednog ciklusa i početak novoga. Na isti način 31. prosinca naš kalendar završava i novi počinje sa 1. siječnja."

Yeomans također otklanja kao nemoguću priču o imaginarnom planetu Nibiru, za kojeg neki vjeruju da je upravo sada na putu da se sudari sa Zemljom . "Kada bi stvarno bio na putu, vidjeli bi ga već davno. A kada bi na neki način bio nevidljiv, vidjeli bi utjecaj njegove gravitacije na ostale planete sunčevog sustava," kaže Yeomans.

"Imamo i priču o poravnanju planeta," priča. Neki proroci kraja tvrde da će se Sunce i Zemlja poravnati na istu os sa svim ostalim planetama u prosincu, te da će to prouzrokovati katastrofalne plimne učinke. "Prvo, neće doći ni do kakvog poravnavanja planeta u prosincu," siguran je Yeomans, "a čak i kada bi došlo do njega, ne bi osjetili nikakve promjene u plimama."

Internetom se šire i priče o tome kako će Zemlja obrnuti svoju os rotacije, ili da će magnetni polovi zamijeniti mjesta. "Os rotacije ne može se promijeniti jer ju Mjesec drži stabilnom," tvrdi Yeomans. "Magnetno polje uistinu se obrne svakih pola milijuna godina, no nema dokaza da će se to desiti u prosincu, a čak i kada bi se taj proces trenutno odvijao, trebalo bi mu nekoliko tisuća godina da polovi u cijelosti zamijene mjesta."

Yeomans naglašava da je nemoguće da NASA pokušava nešto zataškati. "Možete li zamisliti tisuće astronoma diljem svijeta koji svaki dan gledaju u nebo kako nekoliko godina čuvaju istu tajnu od očiju javnosti," pita. Citirajući slavnog astronoma Carla Sagana, Yeomens podsjeća da "fantastične tvrdnje zahtijevaju fantastične dokaze". "Od početka vremena, bilo je doslovno na stotine tisuća predviđanja kraja svijeta, no još uvijek smo ovdje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:16