SPEKTR-RG

VIDEO: LOVAC NA CRNE RUPE Ruski i njemački astronomi lansirali teleskop koji će razotkriti tajne kozmosa

RussianSpaceWeb.com

 

Ruski i njemački znanstvenici proslavili su ovaj vikend lansiranje Spektr-RG teleskopa s kozmodroma u Baikonuru, osjetljivog znanstvenog instrumenta koji će tragati za tamnom materijom, crnim rupama, i otkriti dosad nepoznate detalje o tkivu univerzuma.

Spektr-RG su dva teleskopa u jednom - ruski teleskop ART-XC i njemački teleskop eRosita - koji će zajedno tragati za izvorima visokoenergetskog zračenja u svemiru, rendgenskim zrakama i gama zrakama. Radi se o dosad najpreciznijim instrumentima svoje vrste, koji će svoja opažanja raditi daleko od smetnji koje potječu sa Zemlje.

Nakon uspješnog lansiranja u subotu, teleskop je krenuo na tromjesečno putovanje do svojeg konačnog odredišta - Langrange L2 točke, oko 1,5 milijuna kilometara daleko od Zemlje. Radi se o orbitalno stabilnoj poziciji koja će teleskop većinu vremena držati u sjeni Zemlje, kako bi ga što manje ometalo i Sunčevo zračenje.

Jednom kada se postavi u sjenu matičnog planeta, teleskop će započeti mapiranje svih izvora x-zraka preko cijelog nebeskog svoda, što do sada nikad nije učinjeno, a trebao bi završiti do 2025. Prvo što znanstvenici očekuju je da će pružiti mnogo bolji uvid u crne rupe koje se nalaze u središtima galaksija te da će za svojeg radnog vijeka otkriti oko tri milijuna crnih rupa.

Misterij

Iako iz crnih rupa teoretski ništa ne može izaći, svejedno se radi o snažnim izvorima rendgenskih i gama zraka, jer trenje između čestica koje pri velikim brzinama padaju u crne rupe stvara velike količine visokoenergetskog zračenja.

 

Druga misija teleskopa je otkriti, do najsitnijih detalja, makrostrukturu kozmosa, i možda riješiti jedan od misterija tamne materije - materije za koju pretpostavljamo da postoji putem njenog gravitacijskog utjecaja, no nismo je bili u stanju prepoznati ni na koji drugi način, te tamne energije, za koju vjerujemo da ubrzava širenje univerzuma.

Struktura svemira

Spektr-RG će proučiti raspodjelu vrućih plinova koji emitiraju rendgenske zrake diljem svemira, što će jasno prikazati gdje se nalaze najveće grupe galaksija, te gdje je najveća koncentracija tamne materije.

Ruski znanstvenici vjeruju kako se radi o najznačajnijoj misiji ruskog svemirskog programa od raspada Sovjetskog Saveza.

Profesor Kirpal Nandra s Max Planck instituta pojasnio je za BBC da je teleskop toliko osjetljiv da može vidjeti izvore zračenja do oko sedam milijardi svjetlosnih godina daleko - pružajući i pogled u prošlost. “Vidjet ćemo strukturu svemira ne samo kakva je danas, već i kakva je bila tad, i kako je u međuvremenu evoluirala”, kazao je Nandra.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo