NOVI SISAVCI

VIDEO: MISTERIOZNI KIT ŠOKIRAO ZNANSTVENIKE 'Ovo je nova vrsta, o njima ne znamo baš ništa!'

 Screenshot / YouTube

Znanstvenici su kod otoka St. George na Aljasci otkrili novu vrstu kita premda ga nikad nitko nije vidio živog, a ime mu tek trebaju dodijeliti.

Kao i mnoge druge misterije i ova je započela lešinom, no tijelo je u ovom slučaju bilo dugačko 7,3 metra. Ostaci kita otkriveni su u lipnju 2014. godine na otoku St. George, a uočio ga je mladi profesor biologije na pješčanoj plaži. Alarmirao je lokalne stručnjake koji su na prvu pretpostavili da se radi o jednoj vrsti kljunastog kita, no detaljnom je analizom ustanovljeno da je tijelo pretamno, a leđna peraja prevelika i premlitava. Životinja je bila suviše kratka da bi bila odrasla, ali zubi su mu bili istrošeni i požutjeli od starosti.

Kako je objavljeno u utorak, uopće se ne radi o kljunastom kitu, već o sasvim novoj vrsti - manjoj, neobičnoj, crne boje o kojoj među japanskim ribarima kruži legenda, a zovu ga ‘gavran’, piše National Geographic.

‘Ne znamo koliko jedinki postoji, gdje im je stanište, ništa zapravo konkretno. No, sad ćemo svakako istražiti’, rekao je Phillip Morin, profesor molekularne genetike, koji je sudjelovao u studiji.

Nova vrsta kitova rijetko se otkriva, a napredak na području DNK istraživanja pomogao je znanstvenicima da u posljednjih 15 godina identificiraju pet novih vrsta ovih sisavaca. Doduše, dvije su vrste zapravo bili delfini, a tri su uključene u već postojeće kategorije zbog sličnosti.

Ova životinja iz roda Berardius izgleda posve drugačije od najbližeg srodnika i navodno se kreće na području sjevernog Pacifika gdje se istraživanja morskih sisavaca provode već desetljećima.

‘Ovo je zbilja velika stvar. Kad promislite o tome, nova vrsta velikog sisavca na kopnu je prilično rijetka stvar. To se jednostavno ne događa često i apsolutno je impresivno’, rekao je suautor studije Paul Wade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:11