SVEMIRSKI ŽDERONJA

VIDEO Nezasitna crna rupa u središtu naše galaksije svaki dan pojede MILIJUNE asteroida. Prije 100 godina progutala je i CIJELI PLANET

 Screenshot

Divovska crna rupa u središtu naše galaksije guta asteroide i pretvara ih u paru, glasi teorija do koje je došla NASA, a kojom objašnjava bljeskove koje dopiru iz centra Mliječnog puta.

Teleskop Chandra otprilike jednom dnevno bilježi bljeskove X-zraka koji dopiru iz područja svemira koje se naziva ' Strijelac A', a u kojem se nalazi i središte naše galaksije. Njihova jačina zna biti i do stotinu puta jača od zračenja koje inače nastaje aktivnošću crne rupe.

Ova teorija dokazuje kako je moguće stvaranje asteroida u blizini supermasivnih crnih rupa i to u ogromnih količinama, jer ih treba velik broj kako bi ovi bljeskovi nastali.

Znanstvenici vjeruju kako je crna rupa u središtu Mliječnog puta okružena bilijunima asteroida i kometa koje je njena gravitacija 'otkinula' sa njihova puta. Ukoliko prođu na udaljenosti od 150 milijuna kilometara od crne rupe nema im spasa - strahovita gravitacija crne rupe ih pretvara u paru, koju zatim gravitacija povlači preko ruba obzora. Upravo to raspadanje i prolazak kroz plinove koji okružuju crnu rupu stvaraju intenzivne bljeskove koje Chandra primjećuje.

Vjeruje se kako središte naše galaksije proždire ogromne količine svemirskog materijala, ali Chandra primjećuje samo 'gutanje' asteroida polumjera većeg od 10 kilometara.

Vjeruje se kako je supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije prije jednog stoljeća progutala cijeli planet. Iako je bljesak smrti tog planeta odavno nestao, zbog velikih svemirskih udaljenosti koje svjetlost mora prijeći mi i danas vidimo 'eho' tog divovskog bljeska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:14