SVEMIRSKI PUTNIK

VIDEO Njemački satelit Rosat uskoro će se srušiti na Zemlju. Znanstvenici: Šanse da vam padne na glavu su 1:2000

 German Aerospace Center
Stručnjaci smatraju da će 30 dijelova satelita ukupne mase 1.9 tona, izrađenih od posebnog stakla i keramike otpornih na visoke temperature, ipak pasti na površinu planeta Zemlje u subotu ili nedjelju

Njemački satelit Rosat u subotu kasno navečer ili najkasnije u nedjelju ujutro mogao bi pasti na Zemlju, no znanstvenici iz njemačke svemirske agencije još uvijek ne znaju točnu lokaciju njegovog pada, piše Space.com . Stručnjaci smatraju da će 30 njegovih dijelova mase 1.9 tona, od ukupne mase satelita koja iznosi 2,7 tona, izrađenih od posebnog stakla i keramike otpornih na visoke temperature, ipak pasti na površinu Zemlje, a ne izgorjeti u atmosferi kao što neki predviđaju.

Satelit je u svemir lansiran 1990. godine kao zajednički poduhvat Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, a njegova misija bila je proučavanje radijacije zvijezda, maglica i ostalih svemirskih fenomena.

Dizajniran za 18-mjesečnu misiju, satelit se pokvario davne 1998. godine, a otada luta svemirskim prostranstvom.

Pretpostavlja se da će satelit pasti između 18 sati u subotu i 14 sati u nedjelju prema srednjeeuropskom vremenu negdje između Južne Afrike i Kanade.

Iako se smatra da će ostaci satelita pasti u Atlantski ocean, znanstvenici su izračunali kako su šanse da dijelovi satelita nekoga usmrte na Zemlji jednake 1:2000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:46