SENZACIONALAN VIDEO

VIDEO: OVAKO JASNU SNIMKU POVRŠINE MARSA JOŠ NISTE IMALI PRILIKE VIDJETI Više od 33.000 slika visoke rezolucije simulira let iznad Crvenog planeta

 Screenshot / Vimeo

Čestice prašine atmosferi Marsa daju narančastu nijansu, no ujedno znače i to da je vrlo teško promatrati površinu Crvenog planeta golim okom.

‘Najbolji način za promatranje površine Marsa je snimiti digitalnu fotografiju i onda je povećati i urediti na računalu’, rekao je profesor planetarne geologije i vodeći znanstvenik tima zaduženog za skupljanje i obradu snimaka visoke razlučivosti u NASA-i, Alfred McEwen.

U posljednjih 12 godina moćna kamera visoke rezolucije HiRISE poslala je na Zemlju više od 50.000 spektakularnih fotografija terena na Marsu, stvarajući stereoskopske slike koje svatko može vidjeti kao 3D koristeći specijalne naočale.

Zato je finski filmaš Jan Fröjdman fotografije pretvorio u dinamičan, trodimenzionalan pregled Marsa, za koji vam nisu potrebne naočale, piše Wired.

Posao je bio prilično dug i mukotrpan. Prvo je trebao sve fotografije obojati, jer su primarno crno-bijele, a zatim istaknuti važne karakteristike na stereoskopskim slikama, poput katera, kanjona, planina… Na koncu je složio kolaž u video ‘Fiktivni let iznad Marsa’.

Proces je bio iznimno spor. Za nastanak ovog videa trebalo mu je tri mjeseca, a više od 33.000 slika odabrao je ručno.

Pogledajte kako bi izgledala šetnja po površini Marsa...

A FICTIVE FLIGHT ABOVE REAL MARS from Jan Fröjdman on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44