ROVER 2020

VIDEO: OVO JE ROVER KOJI ĆE TRAŽITI DOKAZE O ŽIVOTU NA MARSU Šalju ga u osušeno korito jezera koje je dobilo ime po općini u Bosni i Hercegovini

Mars 2020 rover
 AB Forces News Collection / Alamy / Alamy / Profimedia
 

NASA se približava dovršetku svog robotskog rovera koji će iduće godine tražiti dokaze o životu na Marsu i postaviti temelje za misiju slanja ljudi u duboki svemir.

Američka svemirska agencija u petak je predstavila svoj Mars 2020 rover čije će službeno ime biti izabrano početkom iduće godine.

NASA će u veljači poslati rover u floridski svemirski centar Kennedy gdje će biti sastavljen do kraja. Bit će lansiran u srpnju, a odredište mu je osušeno korito jezera na Marsu koje je veličine Manhattana.

Rover s četiri kotača, veličine automobila, istraživat će Marsov krater Jezero, imenovan po općini u središnjoj Bosni i Hercegovini. Tamo bi trebao sletjeti u veljači 2021. godine.

FILE PHOTO: Fans and deltas formed by water and sediment are seen in the Jezero Crater on Mars, identified as a potential landing site for the Mars 2020 Rover, in this false color image taken by NASA's Mars Reconnaissance Orbiter, published May 15, 2019 and obtained November 15, 2019. NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY/File Photo
NASA/JPL-Caltech / REUTERS
Marsov krater Jezero

Vjeruje se da krater sadrži velike količine 3,5 milijardi godina starih sedimenata za koje se znanstvenici nadaju da bi mogli sadržavati fosile života na Crvenom planetu.

Rover će prikupiti 30 uzoraka tla koji će biti vraćeni na Zemlju budućom svemirskom letjelicom koju planira NASA.

Zamjenik voditelja projekta Matt Wallace otkrio je da bi uzorci mogli na naš planet stići 2026. godine. Čovječanstvo zasad još nijednom nije to učinilo.

Misija na Mars bit će ključna i za buduće ljudske misije na tom planetu, uključujući i potencijal stvaranja kisika na njegovoj površini, kazao je Wallace.

Rover će ponijeti opremu koja može pretvoriti ugljični dioksid u kisik.

Ako bude uspješan, ovaj rover će biti peta NASA-ina misija na Marsu. Jedina druga država kojoj je uspjelo sletjeti na taj planet bio je bivši Sovjetski Savez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:46