AUDIO VATROGASCI

VIDEO: POGLEDAJTE REVOLUCIJU NA DJELU Studenti vatru ugasili zvukom: 'Ovo bi moglo biti sjajno za šumske požare'

 YouTube

Dvojica studenata strojarstva sa Sveučilišta George Mason pronašli su jedinstven način gašenja požara. Naime, koristeći isključivo zvuk studenti su uspjeli ugasiti vatru i sada se nadaju da će tehnologija postati dovoljno jaka da može pomoći u gašenju šumskih požara.

Audio aparat za gašenje požara koristi niskofrekventne zvučne valove, a studenti Viet Tran i Seth Robertson demonstrirali su svoj izum i na YouTubeu.

- Vidim ogroman potencijal za uređaj. Za početak, u kuhinji, možemo ga ugraditi iznad štednjaka - rekao je Tran.

Dodaje kako bi volio da se uređaj jednog dana nađe na bespilotnoj letjelici koja će potom gasiti šumske požare ili vatrene stihije na visokim neboderima gdje ne želite riskirati ljudske živote.

Tran i Robertson projekt su započeli idejom da zvučni valovi mogu fizički utjecati na objekte, javlja znanstvena stranica Tech Xplore. Ukoliko zvučni valovi mogu biti postavljeni između predmeta koji gori i kisika, koji potiče izgaranje, studenti vjeruju da će se vatra ugasiti sama od sebe.

Početni eksperimenti s visokofrekventnim zvučnim valovima nisu polučili brojne rezultate, no s niskofrekventnima, između 30 i 60 Hertza, bila je potpuno drugačija priča.

Međutim, još uvijek nije poznato koliko će koncept biti učinkovit protiv požara. Trenutačni dizajn ne sadrži neki oblik rashladne tekućine stoga je moguće da bi se objekt ili područje ponovo zapalilo nakon prestanka emitiranja zvučnih valova.

S početnim patentom u rukama, Tran i Robertson istražit će sve svoje mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:36