TEKTONSKE PROMJENE

VIDEO: PREKO NOĆI OTVORILA SE OGROMNA PUKOTINA ŠIROKA 20 METARA Stručnjaci: 'Afrika će se prepoloviti, ali do tog dana ćemo se načekati'

 Print screen / Youtube
 

Ogromna pukotina pojavila se gotovo preko noći zapadno od Nairobija u Keniji. Kanjon je dubok oko 15, širok skoro 20 metara, a proteže se kroz gusto naseljeno područje.

Znanstvenici se još ne mogu dogovoriti što je uzrokovalo pukotinu.

'Ova pukotina je po svoj prilici formirana prije mnogo tisuća ili stotina tisuća godina, no nedavno je postala vidljiva zbog velikih kiša', smatra Ben Andrews, geolog iz Smithsoniana.

Pravi razlog nastanka pukotine je vjerojatno pomicanje tektonskih ploča koje se svake godina pomiču oko 2,5 centimetra. Za 50 milijuna godina, smatra Andrews, Afrika bi se mogla prepoloviti.

Drugi znanstvenici, poput geologinje i stručnjakinje za potrese Wendy Bohon, slažu se da pukotina predstavlja početak razdvajanja afričkog kontinenta na dva dijela, no Bohon smatra da se sve dogodilo u vrlo kratkom vremenskom periodu.

'Mislim da je riječ o istoj vrsti raspukline kakvu možemo vidjeti u Arizoni nakon velikih kiša. Pukotine su rezultat silovitih bujica koje odnose velike količine tla. Mislim da ova afrička pukotina nije uzrokovana pomicanjem tektonskih ploča, već vremenskim prilikama', kaže Bohon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:43