ZANIMLJIVA POJAVA

VIDEO: RADARI U SEKUNDI PODIVLJALI, NASTALA PANIKA Meteorolozi odahnuli kada su shvatili što se to kreće po nebu: 'Pa to je Obojena dama!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.10.2017. u 22:39

NWS Boulder (Twitter)

 

Šareni, svjetlucavi spektakl koji su iznad američkog Colorada snimili radari koji prate vremenske prilike zbunio je američke znanstvenike iz Nacionalne službe za vremensku prognozu. Najprije su mislili da se radi o jatima ptica, no ispostavilo se da se radi o oko 110 kilometara dugoj putanji šarenih leptira.

 

- Nismo tako nešto vidjeli jako dugo - prenosi BBC izjavu jednog od meteorloga Paula Schlattera, koji je prvi uočio nešto šareno i neobično na snimkama. Radi se o vrsti leptira koju se u doslovnom prijevodu zove "Obojana dama". Da se ne radi o pticama je pomislio kad je shvatio da je smjer kretanja neobičan, jer ptice redovito tim područjem lete od sjevera prema jugu, pa je odlučio snimku putem službenog profila Službe objaviti na Twitteru ne bi li im se javili drugi stručnjaci.

 

Gotovo svaki odgovor koji je dobio bio je "leptiri".  'Obojanu damu' može se pronaći diljem SAD-a, a zadnjih tjedana se intenzivno i brzo kreću u skupinama jer tijekom hladnijih mjeseci bježe u sjeverni Meksiko i jugozapad SAD-a. Poznato je da prate smjer kretanja vjetra i da dnevno mogu proći stotine kilometara.

Izdvajamo