PROMJENA EKOSUSTAVA

VIDEO: RONIOCI ZARONILI U MISTERIOZNU RUPU UNUTAR JEDNOG OD NAJLJEPŠIH MJESTA NA SVIJETU Vratili se sa senzacionalnim vijestima: 'Ovo daje nadu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.11.2017. u 09:49

Instagram

 

Geolozi su još ranije otkrili postojanje takozvane plave rupe u sklopu Velikog koraljnog grebena, no znanstvenici su sad prvi put zaronili u misterioznu rupu i istražili je. Nalazi se oko 200 kilometara od otoka Daydream, na sjeveroistoku Australije.

Znanstvenike je najviše razveselila činjenica da unatoč pogubnom procesu izbjeljivanja, koji je zahvatio Veliki koraljni greben, ovo je područje dom zdravih koraljnih kolonija. Naime, izbjeljivanje nastupa kada koralji zbog neuobičajenih uvjeta, poput viših temperatura mora, počnu izbacivati sićušne fotosintetske alge, pa gube boju. Nestanak algi tijekom nekoliko posljednjih godina zabrinuo je stručnjake koji se pribojavaju za ovu jednu od najljepših i najbogatijih prirodnih formacija na svijetu, staru 25 milijuna godina.

Morski biolog iz Whitsundaysa u Australiji Johnny Gaskell podijelio je na svom Instagramu impresivnu fotografiju plave rupe iz zraka, uz koju je napisao:

‘Ovu plavu rupu već su opisali geolozi koji su sugerirali da bi mogla čak biti starija od poznate Velike plave rupe kod Belizea. Nalazi se na najmanje istraženom dijelu Velikog koraljnog grebena, oko 200 km od otoka Daydream. Da bismo došli tamo, morali smo putovati noću 10 sati i pogoditi savršeno vrijeme plime i oseke. Ali sve se isplatilo!’

Ronioci su zaronili na 20 metara dubine u plavoj rupi kad su udarili u pješčano tlo nagnuto prema središtu, piše Daily Mail. ‘Bilo je divno vidjeti velike, zdrave koraljne kolonije. Ostanite uz profil, objavit ću i video snimku grebena’, napisao je.

 

Otkriće zdrave kolonije koralja izuzetno je važno znanstvenicima zbog sve intenzivnijeg izbjeljivanja koje se bilježi posljednjih godina. Stručnjaci daju malo nade da će se koralji uspjeti oporaviti. Koralji se mogu oporaviti ako temperatura vode padne i alge ih ponovo nasele, ali oporavak može potrajati čitavo desetljeće.

 

Veliki koraljni greben dug je 2.300 kilometara i uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske prirodne baštine. Premda su domorodačka plemena, Aboridžini, na tom području stotinama godina lovili ribu i druge životinje, globalno zatopljenje i ljudski faktor (kopanje guana, prevelik izlov ribe, lov na kitove i bisere) u potpunosti su ga uništili. CNN je Veliki koraljni greben proglasio jednim od sedam modernih svjetskih čuda.

Plave se rupe, strukture koje su dublje od okolne razine morskog dna, nalaze po cijelom svijetu, a najpoznatija i najveća je Velika plava rupa u Belizeu, u promjeru preko 300 metara dugačka i duboka oko 125 metara.

 

Izdvajamo