NAPREDNA MATEMATIKA

VIDEO: SENZACIONALNO OTKRIĆE NA BABILONSKOM TABLETU STAROM 3700 GODINA 'Ovo je rijedak primjer da nas je antički svijet naučio nečemu novom!'

 Screenshot / YouTube / UNSW
 

Glineni tablet star 3.700 godina pokazao je kako su Babilonci razvili trigonometriju oko 1.500 godina prije Grka, te su koristili sofisticiranu matematičku metodu koja bi čak i danas mogla biti korisna, piše Telegraph.

Glineni tablet, koji se vodi pod imenom Plimpton 332, otkriven je još 1900-ih u južnom Iraku. Pronašao ga je američki arheolog i diplomat Edgar Banks, koji je poslužio kao inspiracija za filmski lik Indiane Jonesa.

No, iako je tablet u rukama znanstvenika već duže od stoljeća, tek je najnovija analiza uspjela razotkriti njegov sadržaj - radi se o najstarijim trigonometrijskim tablicama u povijesti, koje su tadašnji arhitekti vjerojatno koristili kako bi dizajnirali hramove, palače i kanale.

Ono što je sasvim drugačije u babilonskim tablicama je da se njihov brojčani sustav temeljio na broju 60, za razliku od današnjeg dekadskog sustava, temeljenog na broju 10. Kako je 60 djeljiv s 3, stručnjaci koji su proučavali tablet otkrili su da su njegovi izračuni znatno precizniji.

- Naše je istraživanje pokazalo da Plimpton 322 opisuje oblike pravokutnih trokuta, pri čemu se koristi dosad nepoznatim oblikom trigonometrije, koji se temelji na omjerima, a ne krugovima i kutevima, rekao je doktor Daniel Mansfield sa Sveučilišta u New South Walesu.

Doktor Mansfield, profesor matematike i statistike, tvrdi kako je tablet fascinantan matematički uradak koji demonstrira neupitnu genijalnost.

- Ne samo da sadrži najstarije trigonometrijske tablice na svijetu; to je također jedina potpuno točna trigonometrijska tablica, zbog drugačijeg pristupa Babilonaca aritmetici i geometriji. To znači da ima veliku važnost i za naš, moderni svijet. Babilonska matematika možda nije u modi već više od 3000 godina, ali ima moguće praktične primjene u geodeziji, računalnoj grafici i u obrazovanju, tvrdi Mansfield.

- Ovo je rijedak primjer da nas je antički svijet naučio nečemu novom, kazao je.

Vjeruje se kako tablet potječe iz antičkog sumeranskog grada Larse, a izrađen je između 1822. i 1762. godine prije nove ere. Trenutno se nalazi u Knjižnici rijetkih knjiga i rukopisa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:13