OTKRILI TAJNU SVEMIRA

VIDEO Slavni Stephen Hawking se kladio da Božju česticu nikada neće pronaći: Peter Higgs trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za fiziku!

 You Tube

Britanski fizičar Peter Higgs koji je prije gotovo pedeset godina iznio teoriju o postojanju Božje čestice trebao bi dobiti Nobelovu nagradu, ocijenio je danas astrofizičar Stephen Hawking.

FOTO Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković sudjelovali u povijesnom otkriću

Rezultati koje je danas objavila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) "nedvojbeno upućuju da smo otkrili Higgsov bozon koja daje masu drugim česticama", izjavio je Stephen Hawking na BBC-ju. "Ovo je važan rezultat koji bi Peteru Higgsu morao donijeti Nobelovu nagradu", ocijenio je slavni astrofizičar.

VIDEO Pronašli smo Božju česticu: Na objavi otkrića Peter Higgs nije mogao zaustaviti suze

Hawking se svojedobno kladio s fizičarem Gordonom Kaneom s Michiganskog sveučilišta da se Higgsova čestica neće pronaći. "Čini se da sam izgubio 100 dolara", kazao je danas.

Peter Higgs (83) je 1964. došao na genijalnu zamisao o postojanju teorijske čestice čiji su trag, nakon dugog istraživanja, vjerojatno otkrili fizičari CERN-a. Nova čestica je konzistentna s očekivanjem za Higgsov bozon, ali znanstvenici ne mogu još sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se doista radi o dugo očekivanoj "Božjoj čestici".

Pronađen Higgsov bozon: Zašto je ovo najvažnije otkriće u modernoj fizici?

Sljedeći korak bit će odrediti točnu prirodu čestice i njezin značaj za razumijevanje svemira. Znanstvenici smatraju da bi ova čestica mogla biti ključ za razumijevanje 96 posto svemira, koje je još neotkriveno.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) sudjelovali su, među ostalima, u istraživanjima CERN-a koja su dovela do otkrivanja nove subatomske čestice s obilježjima Higgsova bozona, popularno nazvanog "Božja čestica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:32