VELIKO PRIZNANJE

Vladimir Arčabić dobitnik nagrade Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković za 2018.

 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Vladimir Arčabić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dobitnik je ovogodišnje nagrade Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković za znanstveni rad "Fiskalna konvergencija i održivost u Europskoj uniji", a nagrada mu je dodijeljena u četvrtak na svečanosti u hotelu Palace.

Nagrađen je u kategoriji redovitih radova, za što mu je pripalo 50 tisuća kuna, diploma i medalja, a nagradu mu je uručila upraviteljica zaklade Katarina Ott, ujedno i ravnateljica Instituta za javne financije, kojem je Hanžeković jedan od osnivača.

Nagrada se uručuje 19. godinu zaredom, a inače se dodjeljuje i u studentskoj kategoriji, no ove godine se to nije dogodilo zbog nedovoljnog broja i kvalitete pristiglih radova. Ott kaže da im je to iz godine u godinu "bolna točka", pri čemu je apelirala na prisutne fakultetske profesore da potiču studente da pišu i šalju radove.

Arčabić, docent s katedre makroekonomije i gospodarskog razvoja zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, u radu analizira konvergenciju fiskalne politike i testira fiskalnu održivost Europske unije i zemalja članica koristeći podatke o njihovim prihodima, rashodima i dugu. Pritom razmatra apsolutnu konvergenciju i skupine konvergirajućih zemalja članica, što je važno jer EU nema jedinstvenu fiskalnu politiku, a politike država članica su heterogene i dovode do različitih fiskalno-konvergirajućih skupina.

Ott ističe da je Arčabić nagradu dobio jer je pokazao da nakon financijske krize na razini EU dolazi do divergencije. "Ali, promatrano po određenim fiskalnim pokazateljima, skupine zemalja konvergiraju", pojašnjava Ott. Dodaje da je riječ o vrlo kvalitetnom i zanimljivom radu s nalazima koji su itekako relevantni, kako za budućnost europskih fiskalnih mehanizama, tako i za budućnost integracijskih kretanja unutar i na razini EU.

Arčabić je zahvalio svim profesorima i kolegama koji su mu pomogli pri oblikovanju rada te davali komentare i savjete za njegovo unaprjeđenje. Kazao je da je uživao prilikom izrade rada, koliko god to čudno zvučalo te da je bio zadovoljan s ishodima u svakoj etapi njegova nastajanja.

Zakladu prof. dr. Marijan Hanžeković osnovali su Institut za javne financije, Marijan Hanžeković mlađi, Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka. Cilj zaklade je, osim njegovanja uspomene na profesora Hanžekovića, promicanje financijske znanosti te poticanje znanstvenika i stručnjaka, posebice mlađih, da se bave tom znanstvenom disciplinom.

Marijan Hanžeković rođen je 1915. godine u Požegi, a umro je 1993. u Zagrebu. Bio je pravnik i ekonomist te profesor književnosti i jezika, a bavio se gotovo svim područjima ekonomije, osobito financijama, fiskalnim i monetarnim sustavom, bankarstvom, vrijednosnim papirima i burzama.

Objavio je brojne znanstvene i stručne radove u zemlji i inozemstvu. U povijesti će ostati zabilježen kao prvi hrvatski ministar financija, a brojni naraštaji studenata ekonomije sjećat će ga se kao izuzetno zanimljivog predavača financijskih predmeta, navode iz zaklade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:52